Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongerenwerk moet basisvoorziening in de wijk worden

Jongerenwerkers zijn te veel bezig met het blussen van brandjes. Daardoor komen ze niet meer toe aan hun preventieve werk. Jongerenwerk moet daarom een structurele basisvoorziening worden in de wijk. En het jongerenwerk moet worden verdubbeld, zo bepleit de MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD).
Jongerenwerk moet basisvoorziening in de wijk worden

De gemeente Utrecht heeft een visitatierapport uitgebracht over het jongerenwerk in die gemeente. Daaruit blijkt dat jongerenwerk urgent is, beter moet en grote preventieve waarde heeft. Jongerenwerkers hebben nu eenmaal als enigen goeie contacten met jongeren in de wijk. Daardoor worden ze ingezet om brandjes te blussen, overlast op te lossen, en individuele jongeren te begeleiden. Met als gevolg dat zij hun gewone werk in de steek moeten laten.

Accentverschuiving
Het accent van het jongerenwerk is verschoven naar jongeren uit risicogroepen. Het maakt het werk voor jongerenwerkers veel zwaarder en op de lange duur werkt het averechts. Jongerenwerkers komen nauwelijks meer toe aan het opbouwen van de normale contacten en kennis van de jongeren in de wijk. Daardoor komt de belangrijke preventieve component van het jongerenwerk onvoldoende aan bod.

Structureel jongerenwerk
Jongerenwerkers hebben een grote waarde omdat ze vroeg signaleren waar het fout dreigt te gaan met jongeren in hun buurt. Signalering en preventief werken vergt tijd. Tijd is nodig voor het opbouwen van relaties met jongeren en ondernemen van activiteiten. Structureel jongerenwerk kan voorkomen dat jongeren ‘ineens’ terechtkomen in veel duurdere jeugdzorg, criminaliteit en radicalisering. Goedlopende projecten na een jaar weer stoppen is daarom funest.

De MOGroep, de brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang, stelt dan ook dat jongerenwerk een structurele basisvoorziening in de wijken moet zijn. Met de daarbij behorende structurele financiering. ‘Brandjesblussen’ door jongerenwerkers kan dan via incidentele financiering geregeld worden.

Herstructurering
MOgroep W&MD heeft onlangs van minister Rouvoet de toezegging gekregen dat hij met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat praten over de herwaardering, herfinanciering en herstructurering van het jongerenwerk.
  
Klik hier voor het Rapport Jongerenwerk verbindt, Rapportage visitatie jongerenwerk Utrecht

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier 
aanmelden.

Bron: MOgroep

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.