Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren opgesloten zonder toestemming rechter

In gesloten jeugdzorginrichtingen zitten nog steeds kinderen opgesloten zonder dat de kinderrechter daar toestemming voor heeft gegeven. Dat concludeert Defence for Children. Onjuist, zegt brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland.
gesloten jeugdzorg
'Er worden jongeren onrechtmatig van hun vrijheid beroofd' - Foto: Freeimages

Defence for Children roept staatssecretaris Martin van Rijn op actie te ondernemen tegen opsluiting van jongeren in een gesloten instelling, zonder dat de kinderrechter daar toestemming voor heeft gegeven. De kinderrechtenorganisatie baseert zich op signalen van de helpdesk kinderrechten en heeft navraag gedaan bij jeugdinstellingen. ‘Er worden jongeren onrechtmatig van hun vrijheid beroofd’, aldus Defence for Children.
Bekijk hier de brief van Defence for Children aan staatssecretaris van Rijn >>

Gesloten instelling

Jeugdzorg Nederland heeft in oktober al gezegd dat het onjuist is dat jongeren zonder rechterlijke toets in een gesloten jeugdzorginstelling terecht komen. Jeugdzorg Nederland reageerde toen op het rapport van de Inspectie Jeugdzorg over de gesloten instellingen voor jeugd en jongeren. Volgens de brancheorganisatie verblijven er wel kinderen in instellingen die een gesloten karakterhebben, maar deze kinderen vallen onder een ander regime, bijvoorbeeld open jeugdzorg.

Wat hebben de Nederlanders tot nu toe gemerkt van de decentralisaties? Dat is de centrale vraag in het langdurige onderzoek van I&O Research. De eerste resultaten zijn er: Vooral in de jeugdzorg is onvrede over de decentralisaties. Lees meer>>

Inspectie Jeugdzorg

De inspectie Jeugdzorg constateerde in haar signalement op 5 oktober ook al dat jongeren in gesloten jeugdhulp komen zonder dat de kinderrechter hiervoor een machtiging heeft afgegeven. ‘De inspectie acht dit onaanvaardbaar, omdat dit in strijd is met nationaal en internationaal recht.’ Ook adviseerde de Inspectie Jeugdzorg de staatssecretaris met klem om aan deze situatie een einde te maken. De inspectie wil vanaf begin volgend jaar ingrijpen bij jeugdzorginstellingen waar nog steeds jongeren onterecht opgesloten zitten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.