Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren zien niets in een jeugdrechtbank

Veel volwassenen zien wel wat in een rechtbank waar jongeren rechtspreken, maar jongeren zelf zijn niet overtuigd dat het goed werkt. Dat is althans de conclusie die nieuwsrubriek EenVandaag woensdag trekt uit onderzoek onder bijna 1700 jongeren van het EenVandaag Jongerenpanel.
Jongeren zien niets in een jeugdrechtbank

Belangrijkste uitkomst is dat 63 procent van de deelnemers aan de enquête het een slecht plan vindt om jeugdrechtbanken op te richten. De jongeren die tegen het plan zijn, vinden dat mensen die straffen uitdelen, rechten gestudeerd moeten hebben en denken dat jongeren geen eerlijke straffen uitdelen.

Bureau Halt
36 procent van de ondervraagde jongeren denkt dat jeugdrechters milder zullen straffen dan Bureau Halt nu doet. Een kwart is van mening dat zij juist strenger zijn. Een meerderheid van 55 procent denkt dat een straf van leeftijdgenoten minder indruk zou maken dan eentje die Halt oplegt. Halt bestraft minderjarigen die zich schuldig maken aan vernieling, winkeldiefstal of vuurwerkoverlast.

Taakstraf
Halt Nederland ziet de uitkomsten als signaal: ‘Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er mildere straffen komen’, aldus Halt-directeur Arina Kruithof. Zij stelt voor dat als er een jeugdrechtbank komt, Halt bijvoorbeeld het aantal uur taakstraf bepaalt en de jeugdige rechters de invulling daarvan. ‘Denk aan een excuusbrief schrijven of een werkstraf volbrengen.’

Jeugdrechtbank
PvdA’er Ahmed Marcouch kwam in januari met het idee voor zulke rechtbanken, die in de Verenigde Staten al bestaan. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie bekijkt nog of het kan. EenVandaag deed het onderzoek online, onder jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud. Tussen 9 en 17 januari beantwoordden 1688 jongeren vragen over de jeugdrechtbank.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.