Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren voelen crisis, maar geven nauwelijks minder uit

Ruim de helft van de jongeren ziet dat hun ouders door de economische crisis worden getroffen. Vier op de tien jongeren voelen ook zelf de gevolgen. Toch heeft twee derde het uitgavenpatroon niet aangepast. Dat blijkt uit onderzoek van het Programmaministerie voor Jeugd en Gezin.
Jongeren voelen crisis

Het programmaministerie laat regelmatig nagaan hoe jongeren van 15 tot en met 22 jaar de economische crisis beleven. Van hen vindt 35 procent de crisis (zeer) ernstig. Meer dan de helft (52%) geeft aan dat hun ouders door de crisis worden getroffen. Vergeleken met een half jaar geleden zijn jongeren wel iets minder somber.

Uitgaven
Ondanks de crisis heeft twee derde van de jongeren het uitgavenpatroon niet aangepast. Drie op de tien geeft wel (veel) minder uit, zo blijkt uit het rapport. Bijna een kwart van de jeugd constateert dat de economie alweer aantrekt, terwijl ruim zes op de tien jongeren pas in 2011 of later een herstel verwachten.

Minder banen
Jongeren blijken optimistischer te zijn over de economie dan over de arbeidsmarkt. Slechts 8 procent meent al een verbetering te zien op de arbeidsmarkt. Bijna 80 procent voorziet pas een herstel in 2011 of later. Drie op de tien jongeren zien dat leeftijdsgenoten hun baan verliezen. Tweederde (65%) verwacht dat er minder banen voor jongeren beschikbaar komen. Opvallend is dat vooral hoger opgeleiden (75%) daar pessimistisch over zijn. Tegelijkertijd verwacht meer dan de helft (58%) van de jongeren dat leeftijdgenoten met weinig of geen opleiding juist geen kans maken op een baan. Ze vrezen dat beter opgeleide jongeren laaggekwalificeerde banen zullen innemen.

Banken
Jongeren blijken slecht te spreken over het zelfreinigende vermogen van banken en financiële instellingen. Slechts een vijfde meent dat de financiële wereld voldoende lessen heeft getrokken uit de crisis. Daarnaast hecht bijna de helft van de jongeren aan een eerlijke verdeling van de lasten: 44 procent vindt het (zeer) terecht dat jong én oud moeten bezuinigen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Programmaministerie Jeugd en Gezin/ANP/stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.