Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren ook na hulp vaak opnieuw de fout in

Amsterdamse probleemjongeren die een traject hebben gevolgd om op het rechte pad te komen, gaan daarna toch vaak opnieuw de fout in. Dat blijkt uit de zogeheten recedivemonitor die de gemeente maandag heeft gepubliceerd.
Jongeren ook na hulp vaak opnieuw de fout in

De hoofdstad onderzocht tien programma’s voor jongeren die in aanraking zijn geweest met politie en justitie. Het aantal van hen dat binnen 2,5 jaar opnieuw over de schreef gaat, verschilt per traject van 32 tot 87 procent.

Zwaar delict
Jongeren die zware delicten hebben gepleegd of een project niet hebben afgemaakt, gaan het vaakst opnieuw de fout in. Het is wel zo dat het aantal delicten dat de jongeren plegen, daalt als ze een traject hebben gevolgd.

Moeilijk

Dat bij een bepaald programma de recidive hoog is, hoeft volgens de gemeente niet te betekenen dat dit project niet werkt. Het kan er ook mee te maken hebben dat het zich richt op een erg moeilijke doelgroep.

Aanpassen

De gemeente wil dat het aantal jongeren dat terugvalt in het oude gedrag, daalt. Daarom zal Amsterdam trajecten in overleg met de betrokken instellingen aanpassen of zelfs beëindigen.

Reclassering

De gemeente volgde voor de monitor bijna 4700 jongeren die in 2007 of 2008 aan een van de tien trajecten begonnen. De programma’s werden georganiseerd door onder meer Spirit, bureau Jeugdzorg en Reclassering Nederland. De gemeente besteedt jaarlijks 5,8 miljoen euro aan dit soort initiatieven.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.