Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Jongeren ontevreden over jeugdzorg

Het merendeel van de kinderen in de jeugdzorg vindt dat er niet of nauwelijks naar hen wordt geluisterd. Dat blijkt uit een onderzoek van Defence for Children. Kinderen vinden vooral het contact met de gezinsvoogd onpersoonlijk. 'De beperkte taak van de gezinsvoogd en de voortdurende wachtlijsten leiden tot onwenselijke situaties.'
Jongeren ontevreden over jeugdzorg

Van de 230 ondervraagde jongeren zegt 62 procent niet goed te zijn geïnformeerd over de bevoegdheden van jeugdzorg. Daarnaast zegt 60 procent niet het gevoel te hebben dat zij vóór hun uithuisplaatsing zijn gehoord door iemand die zij als deskundige beschouwen. Kinderen in de jeugdzorg willen serieus worden genomen, zo blijkt uit het rapport ‘Dat ze je naam kennen’ van Defence for Children (DfC): ‘Een manier om dat te bereiken is het contact met de hulpverlener, vooral met de gezinsvoogd, te verstevigen.’

Mening van kinderen
Defence for Children deed de steekproef om kinderen die te maken hebben met jeugdzorg een stem te geven. De evaluatie van de Wet op de jeugdzorg (Wjz) wordt binnenkort in de Tweede Kamer besproken. In het onderzoeksrapport over de wet, geschreven door de onderzoeksbureaus BMC en Van Montfoort, wordt volgens DfC nauwelijks aandacht besteed aan de mening van kinderen. Terwijl zij de belangrijkste personen in de jeugdzorg zijn, zo staat in het DfC-rapport: pas als kinderen zich begrepen voelen, kan effectief hulp worden verleend.

Gezinsvoogden
De bevraagde kinderen voelen zich te weinig serieus genomen, zo blijkt. Hun opmerkingen zijn vaak gericht aan gezinsvoogden. Zij zouden vaker bereikbaar moeten zijn, op tijd op afspraken moeten komen en de naam van de jongere moeten kennen. Van de ondervraagde jongeren vindt 71 procent dat de gezinsvoogd niet goed bereikbaar is.

Wachtlijsten
Defence for Children concludeert dat het niet verwonderlijk is dat gezinsvoogden problemen hebben met het contact met de kinderen. Zo meldt het rapport: ‘Al jaren geven gezinsvoogden aan overbelast te zijn door de vele gezinnen die zij onder hun hoede hebben en de grote berg papierwerk die ze moeten verwerken. Bovendien is het niet hun wettelijke taak om zelf hulp te verlenen in het gezin. Gezinsvoogden zijn daarvoor afhankelijk van andere zorgaanbieders, maar ze lopen te vaak tegen wachtlijsten aan.’ Dat kan leiden tot onwenselijke situaties, en zelfs tot uithuisplaatsingen van kinderen omdat de problemen bij gebrek aan hulp verergeren.

Participatie
Defence for Children vindt dat ‘een versterking van de participatie van jongeren een belangrijke bijdrage zal leveren aan de verbetering van de jeugdhulpverlening’. Het advies aan minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) is om nader onderzoek te doen naar de ervaringen van kinderen en jongeren met jeugdzorg en hun participatie te verbeteren.

Werkgroep
Het onderzoek van Defence for Children onder 230 jongeren naar hun ervaringen met de jeugdzorg is overhandigd aan de parlementaire werkgroep ‘Toekomstverkenning jeugdzorg’. Die doet onderzoek naar de jeugdzorg en zal medio april verslag uitbrengen aan de Tweede Kamer.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Defence for Children/stock.xchng

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.