Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren denken niet licht over ‘ruilseks’

Nederlandse jongeren die wel eens seks hebben voor een beloning, denken daar niet licht over. Dat concluderen GGD Amsterdam en Rutgers Nisso Groep na een onderzoek onder jongeren die zogenoemde ruilseks bedrijven.
Jongeren denken niet licht over 'ruilseks'

‘Hoewel vaak wordt gedacht dat de jongere generatie hier heel makkelijk mee omgaat, blijkt dat de jongeren die dit doen achteraf bijna altijd spijt hebben of zich schamen’, aldus een van de onderzoekers woensdag.

Motieven
De instanties deden onderzoek naar de achtergronden, motieven en beleving van jongeren die aan ruilseks doen. Daarvoor spraken de onderzoekers met dertig jongeren tussen 14 en 24 jaar die seksuele contacten hebben (gehad) tegen een beloning. Circa 1 tot 2 procent van alle jongeren in Nederland doet aan ruilseks.

Geld
Onderzoekers onderscheiden vier soorten ruilseks met bijbehorende motieven. Dat zijn instrumentele seks, waarbij een materiële beloning het hoofddoel is; thrillseeking, seks om de spanning met een materiële beloning als nevendoel; misbruik/dwang, seks tegen de zin met een beloning als rechtvaardiging voor de dader en prostitutie, door de onderzoekers omschreven als seks in ruil voor geld als belangrijkste of enige bron van inkomsten.

Onderdak
De geïnterviewden hadden seks voor grote bedragen of dure spullen. Er was sprake van vooraf geplande of overdachte transacties, ernstige dwang, financiële afhankelijkheid of langere tijd geen onderdak hebben. Jongeren die het volstrekt normaal vonden om seks te hebben om bijvoorbeeld een avondje uit te bekostigen, zijn de onderzoekers niet tegengekomen.

Slecht
Bijna alle jongeren hadden problemen met zichzelf of binnen hun familie, stellen de onderzoekers. Ook blijkt dat de jongeren zich er vaak slecht over voelen. Daarom bevelen de GGD en Rutgers Nisso Groep hulpverleners aan daar aandacht aan te besteden tijdens seksuele voorlichting.
‘Ruilseks is een moeilijk bespreekbaar onderwerp voor de jongeren die eraan doen. Hulpverleners zullen zelf het initiatief moeten nemen om erachter te komen of een jongere aan ruilseks doet. Ook moet er aandacht zijn voor de vaak bredere problematiek van die jongeren.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.