Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Job Cohen: boerka moet af op school en werk

‘We hebben tegenwoordig enorme haast als het om integratie gaat, maar dat kost tijd’, zegt Job Cohen in een interview met Trouw over zijn onlangs verschenen boek 'Binden'. De burgemeester van Amsterdam vindt dat het integratiedebat te vaak in oneliners wordt gevoerd.
Job Cohen: boerka moet af op school en werk

Door Alexandra Sweers – Cohen neemt in het interview de Joodse gemeenschap als voorbeeld om te laten zien dat integratie een ingewikkeld fenomeen is. ‘We moeten van nieuwkomers vragen de taal te leren’. Zo moesten Joodse kinderen vanaf de 19e eeuw Nederlands spreken op school. ‘Je ziet dat de integratie dan sneller verloopt.’ Maar volgens Cohen ligt er ook een taak voor autochtonen: ‘Uiteindelijk moet de samenleving een minderheid toelaten’. Volledig aangepaste Joden werden niet altijd voor vol aangezien. Burgerschap moet ervoor zorgen dat alle mensen meedoen met de samenleving, er moet een civil society ontstaan, zo bepleit de burgemeester.

Boerka
Cohen vindt dat in Nederland religieuze uitingen in de publieke ruimte mogen, maar hij vindt het persoonlijk verschrikkelijk om een vrouw in boerka te zien lopen. ‘Of ik het al dan niet leuk vind, is geen criterium om het te verbieden. Het wordt anders in situaties waar contact nodig is: op school of op het werk. Dan moet die boerka af. Als je geen werk kunt vinden door die boerka, dan moet je ook niet langskomen om een uitkering te vragen.’

Vrijheid
De burgermeester legt in Trouw uit dat het begrip vrijheid aan verandering onderhevig is geweest. Waar het vroeger ging de vrijheid van het geloof (protestants of christelijk) uit te oefenen, gaat het nu steeds meer om dat alles maar mag en kan. ‘Het minste wat je kan doen is een debat voeren over hoe verschillende vrijheden tegenover elkaar staan, in plaats van te roepen: ‘De vrijheid van meningsuiting is het belangrijkste, punt uit’.’

Lees hier het interview in Trouw

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Trouw/Foto: ANP/Juan Vrijdag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.