Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdzorg zoekt gezamenlijke aanpak loverboys

Het aantal slachtoffers van loverboys en mensenhandel neemt toe. Om beter en sneller in te grijpen werken verschillende jeugdzorg organisaties samen om een landelijk centrum op te zetten. Doel is de kennis over de aanpak van loverboys en mensenhandel te delen.
Jeugdzorg zoekt gezamenlijke aanpak loverboys
Foto: ANP Roos Koole

Hoe effectief is de huidige aanpak van de loverboys? Volgens diverse jeugdorganisaties is dat nog steeds niet duidelijk. Omdat er nog weinig onderzoek naar wordt gedaan en omdat de aanwezige kennis over dit thema nog te weinig wordt gedeeld. Daarom wil een aantal jeugdzorg organisaties een landelijk expertisecentrum inrichten. Een commissie zal daarvoor een plan opstellen en uitwerken.

Kwetsbare meiden

Vertegenwoordigers van jeugdorganisaties Intermetzo, MOVISIE, Jeugdhulp op Maat, Fier! en Horizon hebben het initiatief genomen om een plan voor een landelijk expertisecentrum uit te werken. Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland ondersteunt het initiatief. Het Expertise Centrum Kwetsbare Meiden wordt versterkt en zal fungeren als het (virtuele) knooppunt van alle activiteiten.

Structureel

De initiatiefnemers willen de deskundigheid van de huidige aanpak van loverboys en mensenhandel structureren en breed verspreiden. Er zijn veel organisaties binnen de zorg voor jeugd die zich al bezig houden met het signaleren en begeleiden van slachtoffers en daar is veel kennis en kunde over hebben. De zorg voor en de behandeling van slachtoffers is gespecialiseerd en op maat. Het is, aldus de initiatiefnemers, belangrijk dat de op maatwerk gerichte aanpak wordt voorgezet, maar dat er meer samenhang met onderwijs, gemeenten, politie en justitie wordt gezocht. Volgens de initiatiefnemers is de aanwezige expertise binnen de verschillende instanties versnipperd en wordt die onvoldoende structureel benut. Om eerder in te kunnen grijpen en herhaald slachtofferschap te voorkomen is onderzoek, registratie, preventie, vroegsignalering en nazorg van groot belang.

 

Meer informatie: www.eckm.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.