Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jeugdzorg niet alert genoeg op loverboys’

De jeugdzorg in Nederland is onvoldoende alert op signalen dat meisjes slachtoffer zijn van loverboys. Signalen worden onvoldoende herkend en als dat wel gebeurt nauwelijks gemeld. Bovendien is er weinig animo bij de instellingen om dit via trainingen te verbeteren.
'Jeugdzorg niet alert genoeg op loverboys'
Foto: ANP Photo

Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, Corinne Dettmeijer, zei dat dinsdag bij de presentatie van haar jongste rapport.

Mensenhandel
In een toelichting hekelde ze de houding van jeugdzorginstellingen. ‘Er wordt gesproken over meisjes met ‘loverboyproblematiek’, als een van de vele problemen die pubermeisjes kunnen hebben. Onzin, het gaat om slachtoffers van mensenhandel. Het gaat niet aan dat jeugdzorgmedewerkers hun eigen invulling geven aan het loverboyfenomeen.’

Gevoel van urgentie
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie beloofde met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) te zullen spreken over de aanbevelingen van Dettmeijer over jeugdzorg. ‘Training en een gevoel van urgentie is belangrijk. We moeten zorgen voor alertheid: gewoon uit je doppen kijken, dat geldt ook voor de jeugdzorg en dat moet verbeteren. Hoe we dat gaan doen ga ik nog bekijken met Van Rijn.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.