Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdzorg en pleegmoeder touwtrekken om kind

Bureau Jeugdzorg heeft een 12-jarig meisje dat maandag door de politie werd weggehaald bij een pleegmoeder in Ell (Limburg), alsnog laten terugkeren naar die pleegmoeder. Dat gebeurde nadat de pleegmoeder op de stoep voor Jeugdzorg Amsterdam een demonstratieve actie had gehouden. Dat heeft een woordvoerster van Jeugdzorg Amsterdam dinsdagmiddag gezegd.
Jeugdzorg en pleegmoeder touwtrekken om kind
Foto: ANP Photo

Maandag vielen zes agenten in Ell de boerderij van de pleegmoeder binnen. Ze haalden het kind onder hevig verzet uit het huis, volgens de politie in opdracht van Jeugdzorg. Het meisje moest terug naar de moeder. Dinsdag kwam Jeugdzorg terug op dat besluit. Het meisje mag nu voorlopig terug naar Ell.Weglopen


Het kind was dinsdag echter weggelopen van het adres waar de agenten haar heen hadden gebracht en begonnen aan een ongeveer 10 kilometer lange wandeling naar Ell. Buurtbewoners vonden haar en gaven haar water en verkoeling. Later die middag keerde ze terug naar de boerderij van haar pleegmoeder, waar ze 4,5 jaar gewoond heeft. Na de zomervakantie bekijkt Jeugdzorg hoe het nu verder moet.Pleegkind


Pleegmoeder Veronika Jong kwam in het verleden vaker op voor haar pleegkinderen. Ze lag daarbij nogal eens overhoop met Jeugdzorg en haalde meerdere malen de media. Volgens haar heeft Jeugdzorg te weinig oog voor het kind en te veel voor de ouders. Momenteel zijn er acht pleegkinderen bij Jong.

Observatie
Eind jaren 90 lag de pleegmoeder overhoop met Jeugdzorg over de toen 6-jarige Pepita. De pleegmoeder weigerde Pepita af te geven aan de Gelderse Jeugdbescherming om het meisje ter op te nemen in een psychiatrische inrichting. De pleegmoeder wilde dat het meisje in haar gezin, bij zeven andere pleegkinderen, bleef. Het kind zou daar volgens haar beter af zijn.

Opsluiting
In 2000 kwam Jong in het nieuws toen haar pleegkind Elena (toen 14) asiel zocht in een kerk in een kerk in Heibloem om te voorkomen dat ze in een gesloten inrichting terecht kwam. De kinderrechter bepaalde dat Elena weg moest bij haar pleegmoeder, en terug moest naar het Leger des Heils dat als haar voogd optrad. Haar wachtte opsluiting in een gesloten inrichting, omdat ze bij haar pleegmoeder zou zijn weggelopen. Jong ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, maar verloor dat geding. Elena werd vervolgens in een jeugdinrichting geplaatst.


Limiet

Jong spande in 2002 een procedure aan tegen Bureau Jeugdzorg in Roermond. De pleegmoeder had in die tijd op haar boerderij in Ell negen pleegkinderen. Als iemand daar zou weggaan, kon wat haar betreft een nieuw kind worden geplaatst. Jeugdzorg zag daar niets in en stelde drie pleegkinderen per gezin als limiet. Jong wilde dat Jeugdzorg daarop terugkwam. Zij zag in de wachtlijsten voor pleeggezinnen een extra argument grote pleeggezinnen toe te staan.

 

De afbeelding bij dit artikel dient ter illustratie. De personen die in dit artikel worden genoemd staan niet op de foto.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.