Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdzorg en kinderopvang bundelen krachten

De branches kinderopvang en Jeugdzorg van de MOgroep hebben een overeenkomst getekend om met elkaar de opvoedexpertise in de kinderopvang te versterken. Doel is signalen bij kinderen vroeg te herkennen op het kinderdagverblijf en in samenwerking met de ouders er iets mee doen.
Jeugdzorg en kinderopvang bundelen krachten

Door de krachtenbundeling kan de kinderopvang direct over de expertise van jeugdzorg beschikken. De jeugdzorg is aanwezig op het dagverblijf en kijkt mee naar de ontwikkelingsvragen. De samenwerking tussen de branches is een van de pijlers in het project Alert4you. Diverse pilots in het land hebben het nut van het programma al bewezen, volgens Els Rienstra van Alert4you.

Tijdig en alert
Alert4you is een programma dat in 2008 door Het Kinderopvangfonds is gestart. Namens dit fonds is Els Rienstra voorzitter van Alert4you: ‘Er is veel te winnen door tijdig en alert te reageren in de kinderopvang. Hoe eerder een probleem gesignaleerd en behandeld wordt, des te beter de prognose voor het kind.’

Coach
In het programma Alert4you werkt de kinderopvang samen met andere opvoedexperts. Professionals uit de jeugd- en opvoedingshulp werken als coach samen met de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Als sparringpartner voor stafmedewerkers of als trainer. Alert4you stimuleert die lokale samenwerking en bundelt de kennis.

Effect
Uit onderzoek blijkt dat de directe samenwerking effect heeft, aldus Rienstra. In verschillende pilots – in Drenthe, Amsterdam, Leiden, Den Helder, Texel, Zeist en Twente – worden concrete resultaten geboekt. ‘Ook buiten de pilots zoeken kinderopvang en organisaties voor jeugd- en opvoedhulp elkaar steeds vaker op. GGD Nederland en de branchevereniging voor zorgondernemers Actiz hebben de intentie uitgesproken om met Alert4you op te trekken.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: foto: ANP Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.