Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdwet hindert jeugdwerkers hun werk te doen

De verplichte registratie in het jeugdregister is een hindernis voor veel jeugdwerkers die wel ervaren en deskundig zijn, maar qua opleiding nog niet voldoen aan de registratie-eisen. Ruim 4000 jeugdwerkers dreigen problemen te krijgen om hun werk te doen.
Jeugdwet hindert jeugdwerkers hun werk te doen
Foto: ANP

De nieuwe Jeugdwet bepaalt dat in principe alleen hbo-opgeleide professionals, die zijn geregistreerd in het Jeugdregister, ingezet mogen worden voor zorg aan jeugd en kinderen. Maar ook (school-) maatschappelijk werkers, jeugdwerkers en medewerkers van Veilig Thuis-instellingen zijn nodig voor hulp aan kind en gezin. Maar deze groep kan zich op dit moment nog niet registreren in het Jeugdregister, ook al zijn ze deskundig en hebben ze jarenlange ervaring. Ze hebben geen specifieke jeugdzorg-opleiding en dreigen hierdoor problemen te krijgen om hun werk te doen.

Wijkteams

Brancheorganisatie MOgroep wil dat staatssecretaris Van Rijn in de Jeugdwet een overgangsperiode van drie jaar opneemt. In deze tijd kunnen de kwaliteitseisen voor registratie uitgewerkt worden, zodat de groep jeugdwerkers die breder zijn opgeleid, zoals maatschappelijk werkers, zich ook kunnen registreren. ‘Deze groep jeugdwerkers zijn juist onmisbaar in de wijkteams,’ zegt Marijke Vos, voorzitter van de MOgroep, ‘dat is algemeen erkend. Dan vind ik dat de staatssecretaris ervoor moet zorgen dat de blokkades in de Jeugdwet om deze professionals hun werk te laten doen, weggenomen moet worden.’

Werkgevers in de jeugdzorg kunnen voor een onbeperkt aantal medewerkers subsidie aanvragen voor loopbaantrajecten. Het subsidielimiet is opgeheven vanwege de komende veranderingen in de jeugdzorg. Lees meer>>

Kwaliteitseisen

Staatssecretaris Van Rijn laat nog geen beweging in die richting zien. In een brief aan de “veldpartijen”, waaronder de MOgroep, prijst hij de inzet van het veld om kwaliteitseisen op te stellen voor de beroepsgroep en uit te voeren. Maar werkgevers zullen zelf uit moeten leggen aan hun opdrachtgevers (gemeenten) dat hun niet-geregistreerde jeugdwerkers onmisbaar zijn voor de jeugdhulptaken.

Certificering

‘Het kan toch niet zo zijn’, aldus MOgroep voorzitter Vos, ‘dat de inzet van de sociaal werker straks gefrustreerd wordt door bureaucratische belemmeringen en onduidelijkheden in de nieuwe wet.’ De “normale” inzet van ongeregistreerde jeugdwerkers kan leiden tot vragen en verzet bij opdrachtgevers, aldus de MOgroep. Eind oktober besloot de regionale welzijnsorganisatie Lumens naar de rechter te stappen omdat de gemeenten eisen stelden aan de certificering van de jeugdwerkers. Lumens heeft de gunning niet gekregen. Inmiddels is besloten dat via een andere constructie toch jeugdwerkers van Lumens ingezet zullen worden.

Jeugdwet

Woensdag 19 november wordt de Jeugdwet in de Tweede Kamer besproken. Het CDA zal vragen stellen over een overgangstermijn voor de Jeugdregistratie. Om de inzet van jeugdwerkers per 1 januari 2015 soepel  te laten verlopen.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.