Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdwerkers kunnen zonder registratie aan het werk

Jongerenwerkers en maatschappelijke werkers die zich nog niet kunnen registreren in het Jeugdregister, kunnen wel hun werk doen en ook gecontracteerd worden. Die toezegging deed staatssecretaris Martin van Rijn in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.
Jeugdwerkers kunnen zonder registratie aan het werk
Foto: ANP XTRA

Brancheorganisatie MOgroep trok vorige week aan de bel bij de Tweede Kamer over de problemen die ontstaan als jeugdwerkers zich niet kunnen registreren. Ruim 4000 jeugdwerkers dreigen hun werk niet meer te kunnen doen als zij in een nieuwe functie beginnen, bijvoorbeeld in het wijkteam. Zij moeten zich verplicht registreren in het Jeugdregister. Maar veel jeugdwerkers voldoen nog niet aan de registratie-eisen. Staatssecretaris Van Rijn heeft nu toegezegd dat maatschappelijk werkers en jongerenwerkers, die zich nog niet kunnen registreren, wel hun werk kunnen doen, zonder dat ze geregistreerd zijn.

De nieuwe Jeugdwet hindert jeugdwerkers hun werk te doen. De verplichte registratie in het Jeugdregister is een hindernis voor veel jeugdwerkers die wel ervaren en deskundig zijn, maar nog niet voldoen aan de registratie-eisen. Lees meer>>

Jeugdregister

Het probleem voor “nieuwe” jeugdwerkers in de wijkteams is vooral dat zij anders zijn opgeleid dan de toegangseisen tot het Jeugdregister voorschrijven. De nieuwe Jeugdwet bepaalt dat alleen hbo-opgeleide professionals, die geregistreerd zijn in het Jeugdregister, mogen worden ingezet. Van Rijn heeft aan de Kamer laten weten dat er een overgangsperiode komt, waarbij de mogelijkheid wordt gegeven aan jeugdwerkers zich te kunnen registreren.

Beroepsregistratie

De staatssecretaris zegde ook toe dat hij wil ‘bijdragen aan het vervolgtraject voor jeugdwerkers, waarbij de beroepsregistratie van nieuwe beroepsgroepen op een zorgvuldige, effectieve en betekenisvolle manier wordt georganiseerd’. De registratie en de opleiding van jeugdwerkers om aan de criteria te voldoen, kost geld. Van Rijn heeft aangegeven ‘de subsidieaanvraag tegemoet te zien’.

Overgangstermijn

Brancheorganisatie MOgroep is blij met de toezegging voor subsidie. De organisatie gaat aan de slag om de overgangstermijn en de inzetbaarheid van de nieuwe beroepsgroepen concreet vorm te geven.

Lees voor meer informatie over de aandachtspunten van instellingen voor de zogenoemde “Leidraad voor het toepassen van de norm van de verantwoorde werktoedeling.”>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.