Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdartsen kunnen onvoldoende zorg aan kinderen geven

Jeugdartsen kunnen kinderen niet de zorg bieden die nodig is. Een derde van de jeugdartsen vindt dat ze de risicokinderen te weinig ziet. Allen ervaren een te hoge werkdruk.
Jeugdartsen kunnen onvoldoende zorg aan kinderen geven

Dat blijkt uit onderzoek van de Socialistische Partijen de vereniging van Artsen in de Jeugdgezondheidszorg Nederland(AJN) onder ruim 300 jeugdartsen. De helft van de artsen vindt dat ze te weinig tijd aan de kinderen kunnen besteden. Er is ook onvoldoende tijd is voor huisbezoeken.

Overuren
De kinderartsen krijgen wel steeds meer taken, maar er komt weinig geld bij, er gaat zelfs geld af. Er worden veel overuren gemaakt, betaald en onbetaald. De beloning is slechter geworden en de functie-eisen voor beginnende kinderartsen zijn te licht, volgens de ondervraagden. Drie kwart van de artsen ervaart problemen met doorverwijzen naar bijvoorbeeld de jeugdzorg.

Sleutelpositie
In het rapport staat een aantal aanbevelingen om de jeugdgezondheidszorg weer gezond te maken: ruimere spreekuren, de mogelijkheid om alle kinderen te blijven zien na het consult en een toeslag voor risicokinderen. Verder hebben de jeugdartsen een sleutelpositie nodig in de zorg voor de jeugd en in de

Centra voor Jeugd en Gezin.

Investeren
De onderzoekers adviseren om te investeren in onderzoek, standaarden en richtlijnen voor de artsen. Niet in de laatste plaats investeren in de artsen zelf. Hogere functie-eisen (minimaal 1e fase opleiding tot arts M&G, titel: jeugdarts), gehele subsidiering van de opleiding en betere salariëring is volgens de onderzoekers noodzakelijk om meer artsen voor deze preventieve jeugdzorg aan te trekken.

Noodkreet
Volgens SP-Kamerlid Marianne Langkamp hebben de jeugdartsen een duidelijke noodkreet afgegeven: ‘Ze moeten meer tijd krijgen om de kinderen te zien en op huisbezoek te gaan. Er moeten meer jeugdartsen komen en ze moeten een beloning krijgen die past bij hun steeds grotere verantwoordelijkheid.’

Spil
De consultatiebureaus, waarbinnen de jeugdartsen werken, vormen volgens Langkamp de spil van de Centra voor Jeugd en Gezin. Langkamp snapt dan ook niet waarom deze belangrijke spil dan zo wordt verwaarloosd. ‘Ik eis van de minister voor Jeugd en Gezin dat hij de problemen bij de consultatiebureaus zo snel mogelijk oplost.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.