Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Jeugd van tegenwoordig: weinig betrokken en grenzeloos

De huidige opvoeders van de jeugd zijn zeer gebrekkig in het overdragen van basiswaarden zoals zelfbeheersing en het nemen van verantwoordelijkheid. Daardoor verwaarlozen ze niet alleen de jeugd maar ook hun eigen toekomst.
Jeugd van tegenwoordig: weinig betrokken en grenzeloos

Dat stellen Frits Spangenberg en Martijn Lampert van onderzoeksbureau Motivaction in het boek De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders. Het boek over jongeren tussen de 15 en 23 jaar is maandag overhandigd aan premier Jan Peter Balkenende. Het mentaliteitsonderzoek is gemaakt op basis van ruim tien jaar waardenonderzoek onder 22.000 Nederlanders.

Ingewikkeld
In vergelijking met andere generaties ouders blijkt dat vaders en moeders nu veel meer met de handen in het haar zitten. Opvoeden vinden ze ingewikkeld. Ondertussen zijn ze vooral met zichzelf bezig om ‘jong en mooi’ te blijven. ‘Ze willen niet als volwassenen met wijsheid en levenservaring jongeren benaderen, maar het vooral tof hebben met hun kinderen. En dat is echt wat anders dan vroeger’, stelt Lampert.

Schooluitval
De verwaarlozing van de jeugd door opvoeders als ouders, leraren en de overheid heeft tot gevolg dat de jeugd niet meer onder controle is te krijgen. Dat merken zowel ouders als het bureau Jeugdzorg. Dat is de reden dat problemen als schooluitval, schulden, obesitas, alcoholmisbruik en publieke agressie steeds groter worden. Individualisme en hedonisme zijn de nieuwe richtingaanwijzers.

Zelfredzaam
Ook al lijken jongeren steeds meer zelf hun weg te kiezen, toch is 41 procent van de jeugd niet zo zelfredzaam noch pragmatisch ingesteld, ondernemend of onafhankelijk. Deze jongeren – voornamelijk laagopgeleid – hebben moeite met de gecompliceerdheid van de samenleving. Ze willen eigenlijk veel meer sturing van zowel ouders, leraren en de overheid.

Hypes
Het is voor de onderzoekers duidelijk dat ouders weer de regie in handen moeten nemen. Ze moeten duidelijke grenzen aangeven en scholen moeten laten zien waar ze voor staan en wat ze verwachten van leerlingen en hun ouders. Maar ook de overheid moet de koe bij de horens vatten. ‘Die moet niet op hypes reageren, maar een langetermijnvisie ontwikkelen met daarin het antwoord op wat het aan de komende generatie wil meegeven’, aldus de onderzoekers.

Netwerk
Opvallend is dat de Nederlandse bevolking, inclusief de jeugd zelf, de bevindingen van Spangenberg en Lampert onderschrijft. ‘De jeugd van tegenwoordig is gericht op uiterlijk, merken, netwerken en kicks. Ze zijn zeker niet spaarzaam, hebben weinig geduld, zijn weinig betrokken en niet milieubewust’, komt uit een steekproef onder ruim duizend Nederlanders naar voren.

Grenzeloze generatie
Bij de presentatie reageerde Balkenende verheugd op de analyse van Spangenberg en Lampert, want daarin zit voor hem ook direct het perspectief. Dat is in de ogen van Balkenende het stellen van grenzen aan de grenzenloze generatie. ‘Op allerlei manieren moeten we elkaar respectvol gedrag voorhouden. Anders wordt het helemaal niks. Werken aan waarden vraagt om toewijding en dat is een kwestie van lange adem’, aldus de premier.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen van Weel

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Gaat het er uiteindelijk niet om dat we in contact staan met onze kinderen, of je dat nou doet als leraar, ouder? Zolang wij vanuit automatische piloot blijven reageren op alles om ons heen, zullen wij onze kinderen niet mee kunnen geven wat ze nodig hebben. Elk op zich. Met individuele behoeften.
  Hoe kunnen zij respect leren krijgen of vaardigheden leren als delen, als wij deze vaardigheden zelf niet kunnen toepassen. Puur en alleen omdat we het te druk hebben en een te hoog stressniveau hebben om bewust in het leven te staan.
  Ik denk dat zolang wij niet in contact met onszelf staan en alles blijven wegrationaliseren, dat we niet echt zullen zien wat er nodig is. Bij onszelf, laat staan bij een kind.
  Als wij zelf te bang zijn om te zijn wie we zijn, en dit te laten zien. De maskers eens weglatend. Zonder opgeheven vingertjes en minachtende blikken…
  Misschien dan kunnen we onze kinderen zonder schuldgevoel geven wat ze nodig hebben.
  Aandacht? En ruimte om te mogen zijn wie ze zijn?
  En dan hoeven zij niet vanuit frustratie op allerlei manieren te schreeuwen om aandacht. Dan kunnen ze leren die aandacht uiteindelijk bij zichzelf te halen.
  Sta als volwassene eens stil om op te merken wat er bij jezelf gebeurt. Wat jouw neigingen zijn. Wat jouw automatismen zijn. In hoeverre sta jij in het hier en nu?
  Een betere wereld? Begin bij jezelf…

 3. Het is allemaal zo zwart-wit. De jeugd van tegenwoordig krijgt een andere opvoeding als vroeger. Meteen wordt alleen gekeken naar hoe dat zich negatief uit. Een Balkenende die de jeugd van nu zelf als ‘de grenzeloze generatie’ durft te bestempelen. De jeugd van nu heeft andere grenzen, dit maakt hen echter niet grenzeloos.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.