Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugd ontevreden over regulier jongerenwerk

Een groep jongeren in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes weigert gebruik te maken van het voor hen bestemde clubhuis. Zij hebben een conflict met de beheerder. Stadsdeel De Baarsjes stelt nu 300.000 euro beschikbaar voor een – tijdelijk – ander onderkomen. Niet uit angst voor ongeregeldheden, maar omdat de jongeren wel degelijk een punt hebben.
Jeugd ontevreden over regulier jongerenwerk

Door Ellen van der Loo – Een kleine groep jongeren in De Baarsjes was ontevreden over het het reguliere jongerenwerk. Zij organiseerden zelf een jongerenwerkconferentie en stelden gezamenlijk een plan op waarin hun ideeën voor beter jongerenwerk waren verwerkt . Zo wilden zij bijvoorbeeld laagdrempelige inloopruimte, zodat ze er ook kunnen ‘chillen’. Het reguliere jongerenwerk zet juist in op activering.

Budget
De jongeren legden het plan voor aan het stadsdeelbestuur, dat openstond voor hun ideeën. Het stadsdeel stelde daarop 300.000 euro beschikbaar. ‘Dat geld is niet alleen bedoeld voor een eigen, tijdelijk, onderkomen’, zegt woordvoerder Rinze van Opstal. ‘Een groot deel van dat geld gaat naar extra trajectbegeleiding om de jongeren weer naar school te leiden en aan een stage te helpen.’

Minder overlast
Was tevoren niet bekend dat de jongeren iets anders wilden dan werd aangeboden? Van Opstal: ‘Alle inspanningen om met deze groep in contact te komen waren in het verleden op niets uitgelopen. Maar toen de jongeren zelf het initiatief namen en met een plan kwamen, hebben we daar goed naar geluisterd. Intussen is er langzamerhand een zekere vertrouwensbasis gekomen, er is iets in gang gezet. Dat zie je ook in de cijfers terugkomen: de overlast door jongeren is aanzienlijk minder geworden. De jongeren voelen zich door het stadsdeel serieus genomen en ondersteund.’

Aanbesteding
Het initiatief van de jongeren heeft ertoe geleid dat het stadsdeelbestuur de ideeën overneemt bij de aanbesteding van het jongerenwerk. Die aanbesteding moet per 1 januari 2009 gebeuren. Het is de bedoeling dat dan ook de aparte huisvesting voor de protesterende jongeren verdwijnt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.