Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Jet Bussemaker: ‘Beloon welzijnswerk voor de kosten die het helpt voorkomen’

Jet Bussemaker, voorzitter van de MOgroep W&MD, presenteert donderdag tijdens de manifestatie Buurtalliantie een onderzoek naar het rendement van welzijn. De oud-staatssecretaris waarschuwt tegen de forse bezuinigingen die op stapel staan. 'Als je te veel op welzijnswerk bezuinigt, ben je pennywise en poundfoolish bezig.'
Jet Bussemaker: ‘Beloon welzijnswerk voor de kosten die het helpt voorkomen’

Het bureau SEO Economisch Onderzoek maakte een kosten-batenanalyse van zeven welzijnsprojecten. In de wetenschappelijke literatuurstudie zijn buitenlandse projecten onderzocht, die overeenkomen met in Nederland gebruikte methoden en projecten. Bij vijf van de zeven onderzochte welzijnsprojecten is een positief rendement aantoonbaar. Deelnemers aan deze projecten zijn gezonder, worden minder depressief en vertonen minder risicogedrag.

Kostenbesparing
Volgens Jet Bussemaker, sinds kort de nieuwe voorzitter van de MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, is het heel normaal om de maatschappelijke kosten en opbrengsten in geld uit te drukken. ‘Het gaat aan de ene kant om meer welbevinden bij de gebruikers. Aan de andere kant blijkt dat er door de interventies van het welzijnswerk kosten worden uitgespaard. Door jongerenwerk voorkom je een toename van de kosten van jeugdzorg. Dankzij de inzet van welzijn blijven ouderen ook langer zelfstandig en spaar je ook kosten uit voor de zorgverzekering. Door schuldhulpverlening zorg je dat schuldeisers nog een deel van hun geld terugkrijgen.’

Rendement
Het rapport ‘Kosten en baten van welzijn en maatschappelijke dienstverlening’ is een van de eerste onderzoeken die het rendement van welzijnswerk in beeld brengt. SEO becijfert bijvoorbeeld dat het project ‘All Stars’ een rendement oplevert van tenminste 120 dollar per deelnemer. Het project ‘Meer bewegen voor ouderen’ levert een rendement op van minimaal 270 euro per deelnemer.

Bezuinigingen
Het moment van publicatie is opvallend: voor de sector dreigen er forse bezuinigingen die op kunnen lopen tot twintig procent in 2012. Bussemaker: ‘We willen nog meer rendementsonderzoek doen, hoewel het op zich moeilijk is om geluk en welbevinden in geld uit te drukken. Met dit onderzoek willen we gemeenten ook waarschuwen: als je te veel op welzijnswerk bezuinigt, ben je misschien pennywise en poundfoolish  bezig. Snijden in jongerenwerk betekent bijvoorbeeld meer instroom in de jeugdzorg en dan ben je nog duurder uit.’

Gestructureerd aanbod
De MOgroep wil met het onderzoek ook welzijnsorganisaties ook een spiegel voorhouden. ‘Uit het onderzoek blijkt dat welzijnswerk alleen rendement heeft, als het een gestructureerd aanbod doet. Alleen een open aanbod, waarbij er niets met deelnemers gebeurt, heeft geen effect. Denk aan een open inloop in het jongerenwerk, waarbij jongeren alleen maar rondhangen. Zo’n aanpak heeft geen effect op het gedrag van jongeren en zal ook niet leiden tot minder overlast.’

Beloning
Ook bij andere doelgroepen als ouderen kunnen uitgaven in welzijn – bijvoorbeeld voor sport of maatschappelijke dienstverlening – de instroom in zwaardere voorzieningen voorkomen. Jet Bussemaker: ‘Ouderen blijven dan langer zelfstandig en komen minder snel in de ouderenzorg terecht. We vinden daarom dat welzijnsorganisaties en gemeenten ook wel eens meer mogen worden beloond voor de maatschappelijke kosten die ze helpen voorkomen. Door beter aan te tonen dat welzijn het gebruik van zorgverzekeringen beperkt, willen we ook bereiken dat bijvoorbeeld verzekeraars meer in welzijnsvoorzieningen investeren.’

Download: persbericht MOgroep W&MD, Eerste maatschappelijke kosten baten analyse welzijnswerk en het rapport Kosten en baten van welzijn en maatschappelijke dienstverlening

Link: Dossier Welzijn Nieuwe Stijl

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: foto: ANP/Koen Suyk

6 REACTIES

  1. Goeie redenatie, niets nieuws eigenlijk. Maar dan nu de realiteit. In Den Haag, (ROBOS buurt, rings a bell mevr Bussemaker? ong 3 jaar geleden..) wordt een pr8ig goedkoop en goed welzijnsinitiatief “Het Wenshuis” vermalen tussen het excuus van de bezuinigingen en de angst van de gevestigde welzijnsorganisaties voor concurrentie. Blijft de bereidheid om eigen werkgrenzen tot het uiterste te verdedigen niet de reden dat we bakken met geld weggooien, en en passant ook degenen waarvoor men zegt te werken… de mens.

  2. Lees alle reacties
  3. In dit , op zich prima, artikel misten we twee dingen:
    1e Het CPB heeft al jaren geleden berekend voor hoeveel bezuiniging de mantelzorg in Nederland gekapitaliseerd zou kunnen worden: € 11 miljard.
    2e De wellicht grootste welzijnswerkersgroep, de mantelzorgers (2 miljoen), komt in het hele artikel niet voor.
    Als Jet Bussemaker dat gegeven nou ook eens zou willen meenemen in haar betoog!
    Wat zou ze dan de mantelzorgers gelukkig maken!
    Wim Klein – Digitaal Contactpunt Mantelzorg Nederland
    Deze opmerking is een onderdeel uit een artikel in de landelijke webkrant van en voor mantelzorgers :www.mantelzorgerbenjenietalleen.nl

  4. Heel nuttig om het rendement te berekenen, dat levert betere argumenten op dan alleen maar iets doen ‘omdat we er een goed gevoel’ bij hebben. Wel een lastig punt is, dat de kosten gemaakt moeten worden door gemeenten, maar de baten niet naar de gemeenten gaan maar naar bijvoorbeeld jeugdzorg, zorgverzekering of onderwijs die niet door de gemeente worden betaald. Een volgende stap is dus om te regelen dat de gemeente ook zelf financiële vruchten moet kunnen plukken van haar investeringen. Dat zou gemeenten pas echt een stimulans geven om te investeren in welzijn.

  5. Door het duidelijk maken van de meerwaarde van welzijnswerk, jongerenwerk haal je het uit de sfeer van iets leuks dat er niet toe doet. Je maakt duidelijk dat het noodzaak is, onderdeel van preventief beleid om zwaardere middelen te voorkomen.
    Iets wat volgens mij iedereen met gezond verstand kan bedenken en wat in ieder geval door de ervaringsdeskundige jongeren bij de Participatiewerkplaats Jeugd in Tilburg (onderdeel van Zorgbelang Brabant) wordt onderstreept.
    (informatie over het jongerenpanel: http://www.praatmetons.nl)

  6. De maatschappelijke meerwaarde van MEE, als ondersteuningsorganisatie van mensen met een beperking in Nederland, is vorig jaar al becijferd op 4x zoveel dan wat het kost.
    Deze Maatschappelijke Business Case (mBC) is een onderzoek van Ernst en Young. Het rapport is bij MEE Nederland op te vragen.
    MEE maakt meedoen mogelijk. Ook financieel dus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.