Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jellinek start met Minnesota-behandeling

De Jellinek opent donderdag in Amsterdam een nieuw behandelcentrum waarin een Amerikaanse behandelmethode centraal staat. Volgens de instelling voor verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg is het zogeheten Minnesota-model de meest gebruikte behandelmethode tegen verslaving ter wereld, maar is die in Nederland vrijwel onbekend.
Jellinek Amsterdam
Jellinek Amsterdam

In het Minnesotamodel staan verslaafden zowel binnen als buiten de behandelmethode nauw met elkaar in contact. De groepstherapie en een twaalfstappenplan hebben als uitgangspunt dat iedereen onderdeel is van een groter geheel en dat niemand er alleen voor hoeft te staan.

Spiegelen

‘Een van de belangrijkste elementen van verslaving is het sociale isolement waarin iemand terecht kan komen. Groepstherapie doorbreekt dat isolement’, zegt de woordvoerder van JellinekMinnesota. Bovendien is het effect van zich aan elkaar spiegelen in een groepstherapie een krachtige factor. ‘Dat iemand anders succesvol afkickt, kan een enorme motivatie zijn. Alhoewel afkicken niet meer een echt goede term is. Iemand is clean, niet afgekickt. Een verslaving houd je de rest van je leven. Dat is het slechte nieuws’, aldus de woordvoerder. ‘Het goede nieuws is dat iemand zich na de behandeling niet meer ziek hoeft te voelen.’

Bewust
Bij de Minnesota-behandeling speelt spiritualiteit een belangrijke rol. De cliënt moet uiteindelijk iedere dag bewust de keuze maken niet te gebruiken. De eerste vijf stappen gaan over de erkenning en aanvaarding van het probleem, het opmaken van de balans en toelaten van hulp. Deze vijf punten staan centraal in de behandeling. De daaropvolgende stappen doorloopt de cliënt zelf met de hulp van een ervaringsdeskundige. Deze stappen omvatten de erkenning van het eigen aandeel in het probleem, het veranderen van het gedrag, het herstellen van de schade en het creëren van stilte door meditatie of gebed.

Het nieuwe centrum, JellinekMinnesota, wordt donderdag officieel geopend in het bijzijn van twee afgevaardigden van de Amerikaanse kliniek Hazelden in Minnesota.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/De Jellinek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.