Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Is Peter zijn pgb waard?

Peter is een 28-jarige jongen met het syndroom van Dravet. Hij krijgt een persoonsgebonden budget van 74.412 euro per jaar. Vind jij dat hij dit waard is?
Is Peter zijn pgb waard?

‘Het verhaal van Peter’ is een interactieve webdocumentaire gemaakt door Arjen Schotel en Jeroen van Geel die aandacht moet vragen voor het persoonsgebonden budget (pgb). Dat er op het pgb wordt bezuinigd is volgens de makers van de documentaire nog het minst erg. ‘Bezuinigen moet iedereen dus dat treft ook het pgb. Het onredelijke is het te snelle oordeel over het pgb. Je hoort telkens weer over het risico van fraude en snelle aannames over hoge kosten. Daardoor zien politiek en publiek nauwelijks meer waar het PGB voor staat. Het lijkt of bijna niemand wil zien waar het pgb echt over gaat: over initiatief, vrijheid en optimisme.’

Bekijk hier de interactieve webdocumentaire ‘Het verhaal van Peter’>>

Pgb

De webdocumentaire laat het dagelijks leven van Peter zien. Zijn budget wordt besteed aan vervoer (4.800 euro per jaar), dagbesteding (19.200 euro per jaar), thuisoppas (42.000 euro per jaar), sport (3.120 euro per jaar) en tijdelijk verblijf (5.282 euro per jaar). Het is aan de kijker zelf om dit te ontdekken en hierover een oordeel te vellen.

Bekijk hier de hele documentaire over Peter  (40 min):

1 REACTIE

  1. Ik vind dat Peter het wel WAARD is, maar dit kan natuurlijk niet in financieel opzicht. De helft is ook al mooi, en de thuisoppas en dagbesteding vind ik erg duur. Is hij daar dan zoveel of zo vaak? Als je thuis oppas hebt dan hoef je toch geen geld voor de dagbesteding te geven. Een dag heeft voor iedereen 24 uur. Wij hebben onze dochter die leed aan een zeldzame ziekte 28 jaar verzorgd, en wij hadden € 30.000,- en daar konden wij veel hulp geven en inkopen, ik heb zelf mijn werk buitenshuis moeten opgeven maar met liefde gedaan. Nu is ze overleden op 28 jarige leeftijd en ik heb er een goed gevoel over. Alles gedaan wat mogelijk was, een goed bed, gezellige kamer op tijd eten en drinken. Geen verzorgingshuis, echt niet. Dat geeft mij een goed gevoel. Doordat er veel misbruik en of fraude is gepleegd zijn diegene die het echt nodig hebben de dupe. Maar € 74.000,- dat zijn 2 personen bruto inkomen. dus 48 uur per dag. Hij zal toch ook nog wel slapen? In deze tijd is alles moeilijk en behoren ze beter te controleren hoe en waaraan het wordt besteeds.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.