Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Inzet kerken voor armen verheugend en verontrustend’

De inzet van de kerken voor de armen is verheugend, maar ook een verontrustend signaal. Het zou niet nodig moeten zijn dat kerkelijke instellingen sommige mensen structurele hulp moeten geven.
'Inzet kerken voor armen verheugend en verontrustend'

Dat zei hulpbisschop Gerard de Korte donderdag in Utrecht bij de presentatie van het onderzoek naar de financiële hulpverlening door de kerken. De onderzoekers schatten dat de kerken vorig jaar ongeveer 17.000 aanvragen voor hulp van Nederlanders hebben gehonoreerd, waarmee een bedrag van ongeveer elf miljoen euro was gemoeid.

Gaten
Evenals synodevoorzitter Gerrit de Fijter van de Protestantse Kerk in Nederland constateerde De Korte ‘structurele gaten’ in de sociale zekerheid, waardoor sommigen buiten de boot vallen en op financiële hulp van de kerken zijn aangewezen.

Afhankelijk
De kerken willen de overheid kritisch blijven aanspreken. Zo blijkt uit het onderzoek dat bijvoorbeeld veel alleenstaande ouders met kinderen en mensen zonder betaald werk van hulp van de kerken afhankelijk zijn. De overheid moet volgens beide kerkleiders de hulp aan die groepen intensiveren.

Aboutaleb
De twee kerkleiders prezen staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die donderdag in Trouw aankondigde dat hij werkt aan een regeling voor mensen die vrijstelling van gemeentelijke lasten hebben gekregen. Zij hoeven die niet elk jaar opnieuw aan te vragen. Aboutaleb zou het onderzoek in ontvangst nemen, maar was door spoedoverleg in het kabinet verhinderd.

Meewerken
De Fijter noemde het ‘een hele prestatie’ dat de vijf kerken die bij het onderzoek waren betrokken, vorig jaar elf miljoen voor armoedebestrijding hebben uitgegeven. Het is uiteindelijk geld van de kerkleden. Hij hoopt dat aan een volgend onderzoek niet alleen meer kerken, maar ook de hulpverlenende instellingen van andere godsdienstige groeperingen, zoals de joden en moslims, meewerken. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.