Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: zorg rond thuisbeademing moet beter

Bij chronische thuisbeademing zijn veel partijen betrokken, maar die werken niet altijd goed genoeg samen. Ook zijn zorgverleners niet altijd deskundig genoeg in het omgaan met de apparatuur. En er is onduidelijkheid over de medische eindverantwoor- delijkheid voor deze patiënten, zo meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Inspectie: zorg rond thuisbeademing moet beter

Bij de start van thuisbeademing zijn afstemming, deskundigheid en delen van de techniek goed geregeld. Maar bij de voortzetting ervan neemt de kans op onveilige zorg toe. Dat blijkt uit een onderzoek van de inspectie. Alle organisaties en beroepsbeoefenaren die ondersteuning bij chronische beademing leveren, wordt dringend aanbevolen voor 1 november dit jaar na te gaan welke verbeteringen zij nu al kunnen doorvoeren.

Mantelzorgers
Steeds vaker gebruiken patiënten buiten het ziekenhuis medische technologie, zoals beademingsapparatuur. Sinds 1991 is het aantal patiënten dat chronische thuisbeademing nodig heeft meer dan vernegenvoudigd. Bij thuisbeademing is een hele keten van verschillende partijen betrokken. Van de patiënt zelf, mantelzorgers, verpleegkundigen en verzorgenden van de thuiszorg, tot het Centrum voor Thuisbeademing, de huisarts, een verpleeghuisarts en bijvoorbeeld een revalidatiearts of het verpleeghuis.

Indicenten
Meer gebruik van thuisbeademing en meldingen over incidenten met beademingsapparatuur vormden de reden voor onderzoek. De belangrijkste conclusie is dat de afstemming en coördinatie tussen alle betrokkenen niet op elk moment is gewaarborgd. Ook leert de keten onvoldoende van incidenten en problemen met chronische beademing.

Scholing
Bij de start van de zorg is er een goed systeem voor de scholing. Bij de voortzetting van de zorg zijn er verschillende risico’s, onder andere dat het systeem van na- en bijscholing niet structureel is geborgd. Het technisch onderhoud van de beademingsapparatuur is goed geregeld, maar de alarmering en de opbouw van de beademingsapparatuur op de rolstoel zijn te risicovol. Ook is het ontwerp van de apparatuur niet genoeg afgestemd op gebruik thuis.

Landelijke norm
De inspectie wil dat de betrokken partijen voor 1 september 2011 een landelijke veldnorm Chronische beademing ontwikkelen. Hiermee moet de noodzakelijke verdere deskundigheidsbevordering tot stand komen. Na invoering van de landelijke norm zal de inspectie deze gebruiken voor handhaving. Tot die tijd zal de inspectie calamiteiten en meldingen beoordelen op basis van de uitkomsten van dit onderzoek. Daarbij zal zij vooral nagaan of er eenduidige afspraken bestaan over de medische eindverantwoordelijkheid, deskundigheidsbevordering en het afstemmen van de techniek op de zorg thuis.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: IGZ/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.