Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inspectie waarschuwt: valse VOG’s in omloop

Een detacheringsbureau in de zorg heeft medewerkers op non-actief gesteld omdat ze met een valse Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan het werk waren. De Inspectie roept andere zorgorganisaties op alert te zijn. Hoe dan precies?
Foto: Pixabay

Vorige week trok een detacheringsbureau aan de bel bij de Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening (Justis), die verantwoordelijk is voor de screening en afgifte van Verklaringen omtrent Gedrag. Het bureau had negen vervalste VOG’s aangetroffen in de eigen administratie. Het gaat om zorgprofessionals die een pdf hadden aangeleverd van hun Verklaring Omtrent Gedrag, in plaats van een originele versie. De medewerkers zijn op non-actief gesteld en het detacheringsbureau heeft aangifte gedaan; ook Justis heeft volgens protocol aangifte gedaan. Hoe de medewerkers in dit geval aan een vals VOG zijn gekomen, is bij de Inspectie niet bekend. ‘Er zijn meer mogelijkheden. Soms betreft het mensen die zelf een document vervalsen voor eigen gebruik en het komt ook wel eens voor dat een persoon op bestelling en tegen betaling vervalste documenten levert’, zegt een woordvoerder van de IGJ.

Originele VOG

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft via brancheverenigingen alle zorgorganisaties opgeroepen om te controleren of de VOG’s in personeelsdossiers origineel zijn, en om altijd om een originele VOG te vragen. Een origineel heeft een raster, een blauw Rijkslogo, een golvend watermerk en een hologram in het papier. Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels en een beeldmerk rechtsonder op, en het blauwe nummer in de rechter bovenhoek verandert dan van kleur. Het is de verantwoordelijkheid van de organisatie of werkgever om te controleren of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing. Of de betreffende zorgorganisatie zelf nog gevolgen zal ervaren van de valse VOG’s in personeelsdossiers, weet de Inspectie niet: ‘Omdat het hier om een detacheringsbureau gaat; daar houden wij verder geen toezicht op.’ Inspecteurs van IGJ controleren steekproefsgewijs of instellingen originele VOG’s in de personeelsdossiers bewaren; de komende tijd zullen zij extra controles uitvoeren.

Wel of geen strafblad

Hoe zit het ook alweer met de Verklaringen Omtrent Gedrag: wanneer krijg je die bijvoorbeeld niet? Justis bepaalt namens de minister van Veiligheid en Justitie of iemand een VOG krijgt. Heeft een aanvrager geen strafblad? Dan kan hij altijd een VOG krijgen. Is er wel een strafblad? Dan kijkt Justis eerst naar de zogenaamde terugkijktermijn, die afhankelijk is van het doel van de VOG-aanvraag en de leeftijd van de aanvrager. De terugkijktermijn is in principe vier jaar, maar kan uitzonderingen tot dertig jaar bevatten. Voor zedendelinquenten geldt een oneindige terugkijktermijn. Ook bepaalt Justis de relatie tussen het gepleegde delict en de functie waarvoor de VOG is aangevraagd. Het kan dus zo zijn dat iemand voor de ene baan geen, en voor de andere baan wel een VOG krijgt. Ook de ernst van het delict, iemands leeftijd en frequenter contact met politie en justitie spelen mee in de beoordeling van de aanvraag.

1 REACTIE

  1. Yes, patients need to be better screened for highly questionable VOGs. However, the same holds for unethical caregivers who file formal complaints against patients with the hidden aim to bilk the PGB system into paying them for not working and providing accommodations until they can find their next victim. The current legal system of accepting accusations at full face value without balanced investigations, ergo Guilty until Proven Innocent has opened up a facile opportunity for fraudulent, criminally-minded PGB caregivers free reign to take advantage and abuse the PBG-WMO and WLZ important programs. So, please write another article to bring attention to the Zorgwelzijn community that there is also abuse and false alarms being reported by caregivers as well. More balance is needed now, then currently exists both ways.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.