Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie Jeugdzorg wil selectiever inspecteren

De Inspectie Jeugdzorg wil de komende jaren handhavender optreden en tot aantoonbare verbeteringen komen. Dat blijkt uit de Meerjarenvisie ‘Laverend maar koersvast’. Met het oog op de naderende veranderingen in de jeugdzorg, wil de inspectie voorkomen dat de kwaliteit van de jeugdzorg achteruit gaat.
Inspectie Jeugdzorg wil selectiever inspecteren

Per 1 januari 2014 wordt de huidige Wet op de jeugdzorg vervangen door de Wet zorg voor jeugd. De zorg voor de jeugd en de financiering daarvan wordt dan de verantwoordelijkheid van de gemeenten. De Inspectie Jeugdzorg wil in aanloop naar de overgang van het nieuwe stelsel selectiever inspecteren.

Inspectie
De inspectie gaat stelselmatiger bewaken of instellingen zich houden aan toezeggingen tot verbetering. Zo moeten instellingen in een plan aan de inspectie beschrijven welke stappen er ondernomen moeten worden om de situatie te verbeteren. De instelling moet de inspectie over dit plan én de behaalde resultaten informeren. Daarnaast wil de inspectie onverwachte bezoeken in gaan zetten.

Toezicht
Bij de uitvoering van het toezicht gaat de inspectie vooral letten op de dagelijkse praktijk van jeugdzorg en hoe deze uitwerkt op kinderen, ouders en verzorgers. Inhoudelijk gaat de inspectie vooral letten op de samenhang in en kwaliteit van verzorging, opvoeding en behandeling van cliënten. Ook moet er meer samenwerking komen tussen residentieel en ambulant aanbod en meer aandacht voor nazorg en vervolgbehandelingen.

In de meerjarenvisie ‘Laverend maar koersvast’ beschrijft Inspectie Jeugdzorg de plannen voor 2012 tot en met 2015.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.