Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie Jeugdzorg onderzoekt tekort aan pleegouders

De Inspectie Jeugdzorg gaat de manier waarop wordt gekeken of aspirant pleegouders geschikt zijn om kinderen op te vangen onderzoeken. Er zijn in grote steden nauwelijks pleeggezinnen beschikbaar voor kinderen die tijdelijk uit huis geplaatst moeten.
Inspectie Jeugdzorg onderzoekt tekort aan pleegouders

In RTL Nieuws stelde hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns maandag dat er geen goed instrument is om nieuwe pleegouders goed te kunnen beoordelen op veiligheidsrisico’s. Iemand met een strafblad, alcohol- of drugsverleden zou zelfs pleegouder kunnen worden. Naast het onderzoek naar aspirant pleegouders bekijkt de Inspectie Jeugdzorg de samenwerking tussen partijen die ervoor moeten zorgen dat kinderen veilig in pleeggezinnen opgroeien.

Pleeggezintekort

Flexus, de Rotterdamse organisatie voor jeugdhulpverlening, heeft deze week een noodkreet uit laten gaan om aandacht te vragen voor kleine kinderen die tijdelijk uit huis geplaatst moeten worden. Voor hen zijn nauwelijks pleeggezinnen beschikbaar. Ook in andere grote steden is de nood extreem hoog.

Tijdelijke opvang
De nood concentreert zich bij de tijdelijke opvang van kinderen van 0 tot 4 jaar. ‘Voorheen was deze categorie altijd relatief gemakkelijk onder te brengen’, zegt Wim Spierings, algemeen directeur van Flexus in het Nederlands Dagblad.

Noordklok
Pleegzorg Nederland luidde begin maart de noodklok voor regio Limburg. De organisatie pleit dat het extra geld voor pleeggezinnen in de regio, dat minister Rouvoet van Jeugd en Gezin vorig jaar uitgaf, structureel wordt in verband met de groeiende vraag naar pleeggezinnen.
( Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.