Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie Jeugdzorg onderzoekt misstanden Glen Mills

De Inspectie Jeugdzorg stelt een onderzoek in naar vermeende misstanden op de Glen Mills School. Afgelopen zondag luidden personeelsleden in De Telegraaf de noodklok over de onveilige en onwerkbare situatie die binnen de instelling is ontstaan. Behalve door bedreigingen van het personeel door de ‘studenten’, zou dat komen door de grote verschillen in visies van het management en de staf op de werkwijze.
Inspectie Jeugdzorg onderzoekt misstanden Glen Mills

De provincie Zuid-Holland heeft de Inspectie verzocht onderzoek te doen. De provincie en het ministerie van Justitie financieren de Hoenderloo Groep, waar Glen Mills onderdeel van is. Vier personeelsleden van de inrichting voor zware jeugdcriminelen in Wezep hebben geklaagd over de chaos in het management van de school die volgens hen heerst.

‘Geruisloze schoonmaak’
‘Sinds drie maanden worden medewerkers met een mening zonder aankondiging ontslagen of op non-actief gesteld. De buitenwereld mag er niets van weten. Er vindt een geruisloze schoonmaak plaats, een ‘putsch’. Ook leidinggevenden van de werkvloer zitten thuis. Kapot, want ze zien dat machtsbeluste hotemetoten de

Glen Mills

naar de bliksem helpen. Over de rug van de stafleden wordt aan carrières gewerkt, worden portemonnees gevuld. En wat zo erg is; aan de jongens, in de school heten ze studenten, wordt niet gedacht. Dat zijn hooguit nummers. Dat gaat ons aan het hart’, aldus de personeelsleden in De Telegraaf.

‘Ordinaire machtsstrijd’
Oorzaak van de ellende op de Glen Mills School is een ordinaire strijd om de macht binnen het bolwerk, zeggen de medewerkers in de krant. Toen drie jaar geleden een onderzoeksbureau rapporteerde dat er van alles mis was met de school, moest de toenmalige baas Cees van der Kolk – de man die de Glen Mills-methodiek naar Nederland haalde – het veld ruimen.

Onafhankelijk
Tot verbijstering van velen werd zijn plaats uiteindelijk ingenomen door uitgerekend de baas van het ’onafhankelijke’ onderzoeksbureau dat het rapport had uitgebracht, Henk Ouwens. ‘Een vriendje van Nieukerke. Zijn kroonprins’, zeggen medewerkers smalend. Voor de duidelijkheid: Hans Nieukerke is de directeur van de private organisatie

Hoenderloo Groep.

De verandering in het management is in de ogen van de anonieme werknemers slechts een kleine stap in een veel groter geheel. ‘Het jeugdinrichtingenbeleid in Nederland wordt geruisloos geannexeerd door de Hoenderloo Groep, onder auspiciën van het ministerie van Justitie Alles is daarop gericht.’

Waanzin
De Hoenderloo Groep doet in een reactiede beschuldigingen af als ‘volstrekte waanzin’. Annexatie van het jeugdinrichtingenbeleid onder de paraplu van het ministerie van Justitie is wettelijk en ethisch onmogelijk, stellen zij. De Hoenderloo Groep vindt het tekenend voor de medewerkers dat zij via deze weg hun onvrede proberen te uiten. De Glen Mills School accepteert geen straatgedrag van medewerkers onderling of naar de student, luidt het commentaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.