Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ingreep passend onderwijs blijft

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) beseft dat de bezuiniging op het passend onderwijs van 300 miljoen euro pijn doet, maar ze belooft te zullen ingrijpen als straks blijkt dat het niet goed gaat met de extra hulp aan leerlingen met een beperking.
Ingreep passend onderwijs blijft

Van Bijsterveldt zei dat dinsdag in de Tweede Kamer voorafgaand aan een debat over de ingreep bij het passend onderwijs. De minister had graag gesproken tijdens de protestbijeenkomst van leraren in Amsterdam. In Amsterdam verzamelden zich dinsdag zo’n 50.000 leraren. ‘Dat zijn veel mensen’, reageerde Van Bijsterveldt.

Zorgen

Ze vindt dat ze niet ‘doof en blind’ is geweest voor de zorgen die er vanaf de aankondiging leefden over de ingreep. Verder vindt dat ze vorig jaar ‘een grote stap’ heeft gezet toen de ingreep een jaar werd uitgesteld en besloten is de maatregel gefaseerd in te voeren.

Passend onderwijs
Scholen zijn verplicht vanaf augustus 2013 een passende onderwijsplek te bieden aan leerlingen die extra hulp nodig hebben. De zogenoemde rugzak, een budget per leerling, verdwijnt en het geld gaat rechtstreeks naar de school die bij voorkeur in samenwerking met andere maatwerk biedt aan kinderen. Van Bijsterveldt verwacht dat het geld efficiënter kan worden ingezet en leerlingen die het nodig hebben zo dicht mogelijk bij huis hulp kunnen krijgen.

Van tafel

In de Kamer zijn de stellingen al meteen sinds de bekendmaking van de maatregel betrokken. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV steunen het kabinet. De hele oppositie is fel tegen en heeft inmiddels in meerdere debatten tevergeefs geprobeerd de bezuiniging van tafel te krijgen, of op zijn minst verder uitgesteld. Ook dinsdag werd daar opnieuw op aangedrongen, maar de gedoogcoalitie en dus een meerderheid van de Kamer geeft vooralsnog geen krimp. Donderdag antwoordt Van Bijsterveldt de Kamer.

Bron: ANP/ANP-photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.