Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Industrie moet games beveiligen tegen verslaving

De game-industrie doet nagenoeg niets tegen het verslavingseffect van computergames. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau IVO. Een gameverslaving heeft veel overeenkomsten met het obsessief gokken op speelautomaten, stellen de onderzoekers in dagblad Trouw. Maar er gelden vrijwel geen overheidsregels voor games.
Industrie moet games beveiligen tegen verslaving

Computerspellen kunnen de levens van verslaafde gamers behoorlijk ontwrichten. Ze komen letterlijk niet meer aan slapen toe, ze verwaarlozen zichzelf en de partner is ‘m meestal al gesmeerd, aldus de deskundigen in dagblad Trouw.

Monsters
In Nederland hebben tienduizenden mensen een gameverslaving. De meeste zijn verknocht aan computerspellen op internet. Bekende spellen zijn World of Warcraft, Second Life, Runescape en Everquest. De gamers maken online met anderen afspraken om bepaalde opdrachten te doen of om ten strijde te trekken tegen allerlei monsters en draken. Aanleiding tot urenlang gamen.

Waarschuwing

De game-industrie zwijgt echter over de verslavende werking van bepaalde computerspellen, concluderen de onderzoekers van IVO. Net als in Aziatische landen, die veel met dit verschijnsel te maken hebben, zouden in Nederland een game zelf een waarschuwing kunnen geven als er bijvoorbeeld meer dan veertig uur per week op wordt gespeeld. Zoiets is in te bouwen, zegt IVO-onderzoeker Tony van Rooij in de krant.

Effect

Jeroen Lemmens werkt al drie jaar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan zijn proefschrift over gameverslaving onder twaalf- tot zeventienjarigen. Hij vraagt zich af of een waarschuwing effect heeft. Hij verwacht meer van de formele erkenning door de medische wetenschap dat gameverslaving een psychische aandoening is.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Trouw/Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.