Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hulpverleners maken massaal gebruik van de verwijsindex’

Bij ruim 10.000 jongeren is tot nu toe een alarmbel afgegaan omdat ze in de problemen dreigden te komen. Dat zei minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin maandag in Utrecht bij de presentatie van een handreiking voor de verwijsindex. 'Hulpverleners maken massaal gebruik van de verwijsindex risico’s jeugdigen', concludeert het ministerie voor Jeugd en Gezin.
'Hulpverleners maken massaal gebruik van de verwijsindex'

De Verwijsindex is het nieuwe systeem waarmee hulpverleners een waarschuwing krijgen als een van hun klanten ook bij andere instanties bekend is. Sinds de introductie eind 2007 heeft dit alarmsysteem in 107 gemeenten zijn intrede gedaan.

200.000 meldingen
Als de verwijsindex in het hele land werkt, zullen naar verwachting per jaar 200.000 meldingen gedaan worden over problemen waarmee jongeren te kampen hebben. In tienduizend gevallen zullen minstens twee instanties aan de bel trekken, waarop actie ondernomen moet worden.

Handreiking
In de handreiking die maandag werd gepresenteerd staat wanneer hulpverleners een melding kunnen doen. Het kan gaan om een slechte leefomgeving, kindermishandeling, schoolverzuim, criminaliteit en een groot aantal andere risicofactoren. Geen van deze criteria hoeft op zich een reden te zijn voor melding binnen de verwijsindex. Het gaat erom of een jongere in zijn ontwikkeling geschaad dreigt te worden.

Link: Ministerie voor jeugd en Gezin, Tienduizendste match verwijsindex risico’s jeugdigen

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.