Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hulp zelfdoding niet strafbaar voor niet-medici’

Euthanasie en hulp bij zelfdoding door artsen moet uit het wetboek van strafrecht. Ook moet hulp bij zelfdoding door niet-medici niet langer strafbaar zijn. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde NVVE presenteert een nieuwe strategie.
euthanasie
De NVVE wil zich de komende tijd bezig houden met de legale introductie van de laatstewilpil. - Foto: Freeimages

De NVVE wil het onderscheid tussen euthanasie, hulp bij zelfdoding en andere medische handelingen opheffen. Om de keuzes van cliënten over hun eigen levenseinde beter bespreekbaar te maken als juridische barrières weg zijn. Ook wil de NVVE de huidige euthanasiewet aanvullen met een regel dat hulp bij zelfdoding door niet-medici niet langer strafbaar is.

Laatstewilpil

Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde in haar nieuwe strategienota. De NVVE wil zich de komende tijd bezig houden met de legale introductie van de laatstewilpil, dit in samenwerking met de Coöperatie Laatste Wil. Uit een recente oproep onder de lezers van dagblad NRC in samenwerking met de KNMG, blijkt dat er een groot draagvlak bestaat voor een middel waarmee iemand van 75 jaar of ouder zijn of haar leven kan beëindigen. Nu zijn mensen wiens euthanasieverzoek wordt afgewezen, gedwongen te grijpen naar ingewikkelde methoden van zelfeuthanasie.

Euthanasie

De NVVE wil dat het onderscheid tussen palliatieve sedatie en euthanasie wordt opgeheven. Juridisch bestaat hier een groot verschil: palliatieve sedatie behoort tot ‘normaal medisch handelen’ en euthanasie behoort tot ‘bijzonder medisch handelen’. Dat maakt euthanasie strafbaar, tenzij aan zorgvuldigheidseisen is voldaan.  Volgens de NVVE vormt juist dit controleproces voor artsen een belemmering om een euthanasieverzoek van de patiënt te honoreren.

Is hulp bij zelfdoding nu wel of niet strafbaar? En wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie? Lees hier wat je moet weten over euthanasie en zelfdoding. Lees meer>>

Aanvullingen

Verder wil de NVVE op korte termijn nog twee andere aanvullingen op de huidige euthanasiewet tot stand brengen. Een arts mag alleen afwijken van het verzoek om euthanasie met goede argumenten. De bewijslast wordt als het ware omgekeerd. Hierop moet worden toegezien door de regionale toetsingscommissies die nu achteraf beoordelen of euthanasie door de arts zorgvuldig is uitgevoerd.

Voltooid leven

De NVVE wil ook dat de zorgvuldigheidseisen voor euthanasie worden verruimd. Om mensen met een voltooid leven – vaak om psychische redenen – in aanmerking te laten komen voor euthanasie. Daarmee zegt de vereniging ‘het signaal serieus te nemen van een groeiende groep artsen die het moeilijk vindt om euthanasie te verlenen. Met name als het gaat om patiënten die hun leven voltooid achten, maar wiens euthanasieverzoeken niet voldoen aan de zorgvuldigheideisen van de euthanasiewet.’

Lees alle artikelen over euthanasie en zelfdoding in het dossier Euthanasie>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.