Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hulp bureau jeugdzorg Overijssel faalde’

Vader stak een jaar geleden moeder dood voor de ogen van een van de kinderen. De Inspectie Jeugdzorg en andere inspecties concluderen dat de kinderen niet de hulp hebben gekregen die zij nodig hadden.
<p>Het drama leidde tot onderzoek naar de hulpverlening aan het gezin</p>
Het drama leidde tot onderzoek naar de hulpverlening aan het gezin - Foto: ANP

De Inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie beoordelen het handelen van Bureau Jeugdzorg Overijssel als onvoldoende en het handelen van jeugdhulporganisatie Vitree als matig. Beide instellingen waren betrokken bij de hulp aan een gezin waarvan moeder in mei 2104 door haar echtgenoot werd doodgestoken. De kinderen in het gezin stonden onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Overijssel.

Crisisinterventie

Het drama in Steenwijk in mei 2014 leidde tot onderzoek naar de hulpverlening aan het gezin met vier kinderen. Voor het onderzoek spraken de inspecties met alle professionals bij de verschillende organisaties die sinds eind 2012 bij het gezin betrokken waren. De inspecties vroegen informatie op bij BJZ Overijssel, bij jeugdhulporganisatie Vitree en bij de politie. Er is ook dossieronderzoek verricht. De inspecties beoordelen het handelen van de politie, het Steunpunt Huiselijk Geweld en het optreden van het crisisinterventieteam van BJZ Overijssel wel goed.

Rapport

Naar oordeel van de inspecties is de crisishulpverlening volgens de regels en de protocollen verlopen, maar in het traject daarvoor gingen er veel dingen mis. Het rapport concludeert onder meer dat de kinderen niet de hulpverlening hebben gekregen die zij nodig hadden.

Kun je niet de juiste zorg voor een kind of gezin vinden of krijgen? Professionals, maar ook ouders en jongeren kunnen problemen met jeugdzorg in hun gemeente melden. Lees meer>>

Communicatie

Jeugdbescherming Overijssel zegt in een reactie te betreuren dat de hulpverlening niet goed was. ‘We hebben een verbeterplan opgesteld om te leren van onze fouten,’ aldus een woordvoerder. De voornaamste verbeterpunten zijn de communicatie met andere partijen en controle of het beleid ook echt uitgevoerd wordt. Een woordvoerder laat namens Vitree weten dat er direct na het overlijden van de vrouw is gewerkt aan betere communicatie en afstemming.

Huiselijk geweld

De problemen rond het gezin waren al jaren bekend, hulpverlening is sinds 2007 betrokken. Vader mishandelde moeder, het gezin had schulden en de kinderen hadden problemen op school. Op de dag dat moeder overleed, waren de problemen geëscaleerd. De politie was gebeld omdat er sprake zou zijn van huiselijk geweld. Vader kreeg een huisverbod en de rust leek wedergekeerd. Maar ’s nachts keerde hij weer terug naar het huis en stak moeder neer. De vader is november vorig jaar veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.