Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hulp aan zwerfjongeren verzandt in regels

De hulpverlening aan zwerfjongeren bijt zichzelf in de staart. Om een toekomst op te bouwen heeft een zwerfjongere huisvesting, inkomen en werk of een opleiding nodig. Maar het ontbreken van een van die basisvoorwaarden, sluit hulp op de andere leefgebieden uit.
Hulp aan zwerfjongeren verzandt in regels

Zonder begeleiding geen huisvesting. En zonder acceptatie van een werk- of leeraanbod geen inkomen. Een opleiding beginnen is uitgesloten zo lang de jongere geen inkomen en huisvesting heeft. En heeft hij schulden, maar geen inkomen? Dan komt hij niet in aanmerking voor schuldsanering. ‘Zwerfjongeren zijn nergens een centraal speerpunt van beleid’, zo stelt Branko Hagen van Vilans Kenniscentrum voor langdurige zorg in het septembernummer van Sociaal Bestek, tijdschrift voor werk, inkomen en zorg.

Indicaties
Zwerfjongeren hebben vaak tal van indicaties nodig om bijvoorbeeld aanspraak te maken op behandeling, begeleiding of beschermd wonen. Maar ook voor het verwerven van een inkomen, schuldsanering, studiefinanciering en opleiding zijn weer indicaties nodig. Dat compliceert de hulpverlening enorm.

Volgorde
‘Beleid voor zwerfjongeren moet erop gericht zijn hen eerst op te vangen, hun problemen in kaart te brengen en vervolgens te werken aan hun toekomst. Maar wel in deze volgorde’, stelt Hagen. ‘De leer-werkplicht dreigt een belemmering te zijn om deze jongeren op te vangen, terwijl het mooie ervan juist zou moeten zijn dat gemeente en UWV in hen investeren.’

Prioriteit
‘Gemeenten willen wel de regie voeren, maar zijn ook weer afhankelijk van bijvoorbeeld de AWBZ en Justitie’, weet Hagen. Bovendien moeten opvanginstellingen, afdelingen Sociale Zaken en Werkgelegenheid van gemeenten, Uitkeringsinstituut UWV en re-integratiebedrijven veel beter samenwerken voor deze doelgroep. ‘Opvang moet prioriteit hebben. Liever een jongere met inkomen in de opvang, dan een zwerfjongere zonder uitkering op straat.’

Op de rit
Het aantal zwerfjongeren in Nederland ligt volgens Stichting Zwerfjongeren Nederland vermoedelijk boven de 10.000. Voor een deel van hen zijn de perspectieven niet slecht: zij zijn vaak snel te helpen. Maar dat is anders voor uitvallers uit de jeugdhulpverlening, jongeren met een verstandelijke beperking, drugsgebruikers en hardekernjongeren die meerdere malen met de politie in aanraking zijn gekomen. Nog moeilijker is het om jongeren weer op de rit te krijgen die kampen met een ernstige verslaving en/of ernstige psychiatrische problematiek en/of gewelddadig gedrag.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Sociaal Bestek/Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

 1. Hallo mensen, ik wil graag via deze weg even een nieuwe stichting voorstellen. Talentenhoek. Omdat het “nederlandse systeem”door de bomen het bos niet meer ziet, en zelf niet meer weten welke obstakles er zijn geplaatst als zijnde wetgeving en normen.
  Jammer is dat, “het systeem” maakt, en denkt niet na bij de gevolgen, laat staan dat ze enigszins weten hoe een persoon ertoe komt om ineens op staat te leven. INEENS is namelijk niet aan de orde !
  Ineens is een gevolg van jaren “dwalend”rondlopen met problemen, die als een kern van energie uiteindelijk zichtbaar worden, maar die al tijden opgeborgen zitten in de hoofden van de mensen !!!
  Kortom: iedereen kan in zijn leven ineens een punt bereiken waardoor het als gevolg kan hebben dat alle grip verdwijnt, en je geen oplossingen meer ziet, en dat hulp vragen zelfs een onmogelijke taak is voor deze gevallen.
  Nee, laten we de politiek eens vragen om stil te gaan staan, en niets meer te denken of te doen. kijken wat voor probleem er voor ons ligt, een stap terug nemen… ZIEn welke factoren eraan meedragen, en vanaf het begin inzien waar de eerste klink ontstond. daar ligt namelijk ook de oplossing voor veel gevallen.
  En als iemand hulp nodig heeft zichtbaar, deze direct aan de hand meenemen, tijd geven om te uiten hoe hij/zij het eraart nu, en vervolgens oppakken wat direct gedaan kan worden met samenwerkende mensen, ipv “systemen” . Iedereen heeft namelijk talent om te delen, en in te zetten. DIT kost geen geld, en als je de persoon in questie het GEVOEL geeft dat er GELUISTERD wordt naar HUN, en je HUN zelf samen met jou beweegt om stappen te zetten.. dan VOELEN zij dit, en maken hersenen een prikkel aan die GOEd voelt, en VERTROUWD, dan komen er ook stofjes weer in de hersenen die ervoor zorgen dat er ONDERNOMEN wordt, en zo gaat een mens VOORUIT, en met GEVOLG.. dat er een oplossing ontstaat, en vooruitgang langzaam zichtbaar wordt…
  Het grootste probleem in dit geval is : HET KOST TIJD, HEEEL VEEL TIJD, en ENERGIE.
  Energie die moet worden ingezet vanuit de helpende hand, en niet een hand bieden met de verwachting , dat de persoon die je vastgrijpt dit wel als inzet kan bieden. NEEN…
  DE HELPENDE HAND ZAL TIJD,ENERGIE, EN DOORZETTINGVERMOGEN moeten investeren. Voor de hulpbehoevende in dit geval !!!!!
  Maar is er dan niemand die dit heeft onderzocht ?
  nee, als er een probleem ontstaat of aanbied.. denken mensen gelijk in geld als oplossing…
  Daar gaat alles mis dus…
  Als je geld niet rekend, kan de natuur alles weer in balans trekken, dit is namelijk de kracht van de natuur, en zo OVERLEEFT de natuur elke crisis!
  Pas dit toe in gevallen van zwervende mensen, verslaafde mensen, en ontspoorde mensen..
  en geef het bovenbeschreven formule mee..
  HET WERKT!!!
  Ik heb namelijk bewezen, dat zonder geld, en als mens met natuurlijk inzicht..geduld, en doorzettingsvermogen..
  in 20 jaar ruim 25 gevallen door mijzelf weer terecht zijn gekomen, en niet meer afhankelijk zijn van “onderdrukkende middelen “, en zij zijn weer in balans, de meeste van hen werken en hebben een gezin gekregen.
  Helpen nu zonder eigenbelang, een ander dezelfde weg op.
  Dat is de kracht van mens zijn.
  Dat is TALENT hebben.
  Dat vindt je dus..
  bij de enige stichting in NEDERLAND.
  Stichting- talentenhoek.
  In Enschede te vinden, kom langs en ervaar zelf dat we niet allen praten en “blazen”, maar dat onze woorden uit daad bestaan !!
  Zonder geld, zonder gedoe van welles- nietus, en zonder gewijs naar elkaar ..
  Nee, kijken, ervaren, doelen stellen, visie vormen, en gaan… doorzetten en beloond worden voor je inzet samen met anderen.
  Alleen.. is een berg heel hoog
  Alleen is een dal heel diep…
  Alleen is wandelen door een bos garantie tot dwalen….
  Weet wie je bent, en herken je je eigen niet meer, we helpen je ontdekken en zoeken.
  Als we je indentitiet gevonden hebben, komt ook de oplossing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.