Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp aan kind nog steeds niet leidend

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 109 meldingen binnengekomen over ontoereikende hulp aan kinderen. Dat blijkt uit de Monitor Transitie Jeugd. Veel ouders ervaren dat de zorgvraag van het kind niet leidend is in het hulpaanbod dat ze krijgen.

De meeste meldingen in januari tot en met maart 2016 gaan over de toegang tot jeugdhulp, aldus de eerste rapportage van de Monitor Transitie Jeugd dit jaar. De melders noemen het vaakst: gebrek aan informatie (57 meldingen) en de aard van de toewijzing van hulp (62 meldingen) als reden om een melding te doen. Wel 52 meldingen gaan over: ‘de manier waarop er met mij wordt gepraat’. Veel melders voelen zich niet gehoord en niet betrokken bij de toewijzing van jeugdhulp, aldus de rapporteurs.

Geen passende hulp

De Monitor is een initiatief van enkele ouder- en cliëntorganisaties in de jeugdhulpverlening. ‘Ernstige ontwikkelingen’ noemen de rapporteurs de meldingen waarbij wordt aangegeven dat er geen passende hulp wordt geboden. ‘Het aanbod van de zorgaanbieders – gecontracteerd door gemeenten – en het budget lijkt leidend voor het hulpaanbod.’ Melders geven aan dat gemeenten het persoonsgebonden budget (pgb) ontmoedigen en ‘zorg in natura’ aanbieden.

Signalen

De rapporteurs van de Monitor Transitie Jeugd constateren dat ‘vergelijkbare signalen in de derde voortgangsrapportage van de Kinderombudsman: “Organisatorische problemen, staan snelle en samenhangende hulp voor kinderen vaak nog in de weg”, aldus de Kinderombudsman.

Kinderombudsman Marc Dullaert waarschuwde in maart dat komend jaar de wachtlijsten voor jeugdhulp verder groeien. De werkdruk van de wijkteams zal door herindicaties voor jeugdhulp toenemen, wat de samenwerking tussen professionals onder druk zet. Die samenwerking is toch al niet optimaal, aldus Dullaert.

Aanbevelingen

Op basis van de meldingen in het eerste kwartaal van 2016, komen de rapporteurs tot drie aanbevelingen voor de komende tijd:

1. Sluit aan bij de oplossingsrichting van de ouder en het kind bij de vraag om jeugdhulp

2. Zorg voor een passend aanbod van jeugdhulp, betrek ouders en jongeren bij het inkoopproces voor 2017

3. Stel het belang van het kind voorop: laat kinderen niet wachten, en organiseer vervangende zorg waar nodig.

Bent u een professional, een ouder of andere betrokkene, en wilt u een melding doen van knelpunten in de jeugdhulp? Ga naar http://www.monitortransitiejeugd.nl/uw-melding

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.