Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisverbod als afkoeling voor agressieve partner

De burgemeester kan een agressieve inwoner vanaf volgend jaar tijdelijk uit huis plaatsen. De Eerste Kamer ging dinsdag met algemene stemmen akkoord met een wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld.
Huisverbod als afkoeling voor agressieve partner

Iemand die zich schuldig dreigt te maken aan huiselijk geweld, mag op grond van het huisverbod tien dagen zijn of haar woning niet meer in en ook geen contact opnemen met de partner of kinderen. De afkoelingsperiode, waarin hulpverleners in actie kunnen komen, moet voorkomen dat de zaak uit de hand loopt. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan.

Gevangenis
De burgemeester kan het huisverbod tot maximaal vier weken verlengen. Wie zich er niet aan houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. Het is mogelijk om bij de bestuursrechter beroep aan te tekenen tegen het huisverbod.

Het ministerie van Justitie heeft het tijdelijk huisverbod uitgeprobeerd in Amsterdam, Groningen en Venlo. Het resultaat was dat potentiële daders in de afkoelingsperiode goed meewerkten met de hulpverleners. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.