Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Huisgenoten krijgen lagere uitkering

Bijstandsgerechtigden die met meerdere mensen een woning delen, krijgen straks een lagere uitkering. Het gaat dan niet om mensen die een relatie met elkaar hebben, maar wel met meerdere mensen in een huis wonen.
Huisgenoten krijgen lagere uitkering
Foto: ANP Photo

Zij delen immers hun kosten, waardoor die per persoon lager zijn, zo staat te lezen in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De huisgenoten krijgen te maken met een ‘kostendelersnorm’. Naarmate er meer mensen in het pand wonen, wordt de uitkering lager.

Werk

Maar als een van hen werk vindt en deze persoon niet gehuwd is of samenwoont, wordt zijn salaris niet verrekend met de overige uitkeringen in het huishouden, omdat werk moet lonen, vindt de staatssecretaris.

Bijstand

De kostendelersnorm gaat behalve in de bijstand, ook gelden in de AOW, Anw, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet. Het wetsvoorstel wordt vanaf 1 juli 2014 geleidelijk ingevoerd. Het levert tot 2017 ruim 150 miljoen euro op en daarna jaarlijks ruim 250 miljoen euro.

2 REACTIES

  1. Er zijn veel mensen die bewust op kamers zijn gegaan omdat ze niet op een normale manier een gewoon huurhuis konden/kunnen betalen…en die nu ze op kamers wonen al amper rond kunnen komen. De inmiddels verdwenen gedeeltelijke huurtoeslag voor kamerbewoners is al een behoorlijke aanslag gebleken, waardoor rondkomen van het overgebleven inkomen inmiddels overleven is geworden. Er is trouwens geen sprake van gezamenlijke huishouding omdat meestal niemand de kosten deelt…maar dat wel wordt opgevoerd als reden!!! Ieder moet apart betalen, het (gas/electr/water) zit namelijk wel degelijk in de huurprijs verwerkt ook al staat dat niet zwart op wit! Het is in mijn ogen gewoon weer een ordinaire a-sociale manier om van de hulpbehoevenden nog meer geld af te nemen !! Daar is niets sociaals en eerlijks aan Minister!

  2. Lees alle reacties
  3. Lijkt dit niet heel erg veel op een plan uit de tijd van Rutte 1, waar met name ook PvdA wethouders tegen te hoop liepen?
    Als ik het goed begrijp wordt de bijstandsuitkering van onze ernstig verstandelijk gehandicapte en zwaar autistische zoon, die jaren geleden al van zijn Wajong uitkering was beroofd door de bureaucratie, straks gekort omdat ik mijn AOW krijg? Ik hoop dat ik het echt verkeerd begrijp.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.