Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoorzitting toekomstvisie: ‘Jeugdzorg is te complex’

De jeugdzorg is onnodig complex voor bestuurders, uitvoerders, ouders en jongeren. Dat hebben twee onderzoekers woensdag tegen de parlementaire werkgroep toekomstverkenning jeugdzorg gezegd. Met een reeks hoorzittingen wil de Tweede Kamer een eigen visie formuleren op de jeugdzorg.
Hoorzitting toekomstvisie: 'Jeugdzorg is te complex'

Tijdens de eerste bijeenkomst kwamen onderzoekers Jos Baecke en Caroline Mobach van bureau BMC aan het woord. Zij hebben de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg opgesteld. De Tweede Kamer houdt de komende weken nog vier zittingen waarin deskundigen, personen en vertegenwoordigers van organisaties die direct betrokken zijn bij de jeugdzorg ondervraagd worden.

Doolhof
‘Gelukkig krijgen ouders en kinderen nog steun van de organisatie MEE, die hun de weg wijst, anders zou de jeugdzorg een onontwarbaar doolhof voor hen zijn’, menen de onderzoekers. Ze schetsen een ‘deerniswekkend beeld’ van de uitwerking van de wet, meldt de Volkskrant. De bedoeling was dat Bureaus Jeugdzorg het enige loket zouden worden voor directe hulp of doorverwijzing. Maar in plaats daarvan zijn ze een ‘veredeld doorverwijsbureau’ geworden, waar het recht op zorg wordt vastgesteld, aldus de onderzoekers.

Huisarts
De huisarts is een belangrijke verwijzer gebleven tegen de bedoeling van de jeugdzorgwet in. Volgens de krant gaven de onderzoekers geen helder antwoord op de vraag waarom huisartsen een verwijsstation zijn gebleven.

Regie
De jeugdzorg heeft veel financiers. De diverse geldstromen zorgen ervoor dat de regie ‘ver te zoeken is’. De wet had echter wel als doel meer regie te creëren. Door het gebrek aan overzicht bij die complexe financiering is de vraag of er voldoende geld aan jeugdzorg wordt besteed volgens de onderzoekers de vraag ‘nu niet te beantwoorden’.

Eerste opvang
De Centra voor Jeugd en gezin waren volgens de Volkskrant wel te spreken over de Centra voor Jeugd en Gezin die minister Rouvoet laat oprichten. Deze vervullen wel de rol van eerste opvang, hulpverlener en doorverwijzer naar Bureau Jeugdzorg.

Lees ook het artikel ‘Parlementaire werkgroep Jeugdzorg begint’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: De Volkskrant/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.