Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoogste aantal zittenblijvers in Nederland

In Nederland blijven meer scholieren zitten dan in de rest van Europa en andere landen die bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn aangesloten. Van de 15-jarige scholieren zegt 22 procent dat ze een keer zijn blijven zitten. In de rest van de 34 OESO-landen ligt het gemiddelde op 14,3 procent.
Hoogste aantal zittenblijvers in Nederland

Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs op basis van cijfers van de OESO, aldus een woordvoerder naar aanleiding van een bericht in Sp!ts. Het percentage zittenblijvers op middelbare scholen groeit in Nederland sinds 2008.

Schoolniveau
Behalve zittenblijven komt het in het voortgezet onderwijs ook voor dat leerlingen teruggaan in schoolniveau, vooral in de onderbouw. Vanuit vwo 3 gaan ze bijvoorbeeld terug naar havo 4, of van havo 3 naar het vmbo. Havo 4 kent de meeste zittenblijvers: 18 procent.

Vertraging
Op bijna alle (94 procent) basisscholen blijven kinderen zitten. Er zijn scholen waar meer dan de helft van de leerlingen vertraging oploopt. Van de basisschoolleerlingen doet 17 procent er langer over dan 8 jaar, op (zeer) zwakke scholen loopt dat op tot 20 procent. Verder blijkt dat scholen met meer vertraagde leerlingen slechter scoren op de eindtoets.

Eindtoets
Instellingen waar veel scholieren een jaartje overdoen, presteren niet beter dan scholen waar weinig leerlingen blijven zitten. ‘Zittenblijven kan een goed optie zijn voor een leerling’, zegt Annete Roeters, inspecteur-generaal van het onderwijs. Maar zij vindt het belangrijker dat scholen proberen zwakke leerlingen ‘met extra aandacht vooruit’ helpen, waardoor het zittenblijven kan worden teruggedrongen.
 

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.