Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Honderden weglopers bij gesloten jeugdzorg’

Steeds meer jongeren lopen weg uit gesloten jeugdinstellingen. Vorig jaar zijn 60 procent meer jongeren weggelopen dan in 2009. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van vertrouwelijke stukken van de Inspectie Jeugdzorg.
'Honderden weglopers bij gesloten jeugdzorg'

Afgelopen jaar werden in de gesloten jeugdzorg bijna 786 jongeren vermist, tegen 490 een jaar eerder. Hierbij gaat het om jongeren die langer dan 24 uur weg zijn geweest. Uit de stukken komt ook naar voren dat personeel van de instellingen steeds vaker slachtoffer is van agressief gedrag. Het fysieke geweld nam toe van 62 incidenten in 2009 tot 108 vorig jaar, aldus RTL Nieuws.

Zorgen
Hoofdinspecteur Gemma Tielen van de Inspectie Jeugdzorg zei tegen het nieuwsprogramma zich ernstig zorgen te maken. ‘Je ziet bij sommige instellingen dat het personeel zegt: “wij voelen ons niet deskundig genoeg voor deze groep jongeren. Wij zijn niet opgewassen tegen soms vrij agressief gedrag”. Dat vind ik een heel zorgelijke situatie’, aldus Tielen. De inspectie wil onderzoek doen naar de kwestie.

Oefenen
Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland zegt dat jongeren moeten oefenen met vrijheden om terug te keren naar de samenleving. Toch erkent de organisatie ook dat het mis gaat: ‘Er is druk vanuit de politiek, de rechterlijke macht en de samenleving om de duur van de gesloten behandeling te verkorten. Daardoor sturen instellingen ook jongeren die daar nog niet aan toe zijn met verlof’, zegt een woordvoerster tegen RTL Nieuws.

Geweld
De PVV wil zo snel mogelijk een spoeddebat. De VVD zei het onacceptabel te vinden dat andere kinderen en medewerkers moeten leven en werken in een omgeving waarin fysiek geweld voorkomt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/RTL Nieuws/Foto: Koen Suyk

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.