Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Honderden kinderen in grote steden op wachtlijst

Op de wachtlijsten in de jeugdzorg van Amsterdam en Rotterdam staan honderden kinderen. In de regio Amsterdam moesten op 1 juli 602 jongeren langer dan negen weken wachten op jeugdzorg. In Rotterdam stonden in juli nog 369 kinderen op de wachtlijst. Dat blijkt uit cijfers die minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vorige maand naar de Tweede Kamer stuurde.
Honderden kinderen in grote steden op wachtlijst

In totaal stonden op 1 juli bijna vijfduizend jongeren (4946) op een wachtlijst van de jeugdzorg. Koploper was Noord-Brabant met 942 wachtenden, gevolgd door Gelderland met 885. In Amsterdam wachten de meeste jongeren op zorg van organisaties die alleen in de regio Amsterdam opereren. Dit zijn er 546. Van deze jongeren kregen er 269 wel tijdelijke zorg in afwachting van een definitieve plek. Het aantal wachtenden in Amsterdam was zeven procent lager dan op 1 januari 2009, maar wel weer meer dan begin 2008.

Gedragsproblemen
In Rotterdam slonken de wachtlijsten tot ongeveer het niveau van begin 2008. Begin 2009 lag het aantal nog boven de vijfhonderd. De meeste jongeren hebben behoorlijke gedragsproblemen, groeien op in probleemwijken en hebben vaak gescheiden ouders of wonen in een gezin met een slechte financiële situatie.

Daling
Maandag dreigde de minister in een brief met ingrijpende maatregelen als Rotterdam en Amsterdam hun afspraken over het terugbrengen van de wachtlijsten niet nakomen. René Meuwissen, directeur Bureau Jeugdzorg, verwacht dat de nieuwe cijfers in september een verdere daling laten zien.

Meer pleeggezinnen
Bureau Jeugdzorg probeert de wachtlijsten weg te werken door vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen. Ook zijn meer pleeggezinnen beschikbaar. De meeste kinderen krijgen volgens Meuwissen binnen negen weken hulp. Soms loopt de wachttijd op tot twaalf weken. De kinderen met de grootste problemen krijgen voorrang.

Lees ook: Rotterdamse wethouder Lamers na dreiging Rouvoet: ‘Zo komen we in de knel’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.