Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Honderden aanvragen bij Levenseindekliniek

456 mensen hebben zich aangemeld bij de Levenseindekliniek sinds die in maart van dit jaar werd geopend. Van hen hebben 51 personen euthanasie of hulp bij zelfdoding gekregen. Dat blijkt uit cijfers van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde).
Honderden aanvragen bij Levenseindekliniek

De Levenseindekliniek is voor mensen die niet meer willen leven maar om uiteenlopende redenen niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen. In 30 gevallen honoreerde de huisarts toch het verzoek van de patiënt na bemoeienis van de kliniek.

Afgewezen
Een deel van de aanvragen, 94 in totaal, werd afgewezen omdat de patiënten niet aan de criteria voldeden. Bijvoorbeeld omdat ze niet eerst hun verzoek om het leven te beëindigen bij de huisarts hadden neergelegd. 54 mensen waren overleden voordat de Levenseindekliniek in actie kon komen.

Hulpvraag
Meteen na de oprichting van de kliniek, kwamen veel aanvragen binnen. Dat stabiliseerde zich later, momenteel komen er gemiddeld bijna drie hulpvragen binnen per werkdag.

Kanker
Landelijk gezien wordt bij mensen met de ziekte kanker het meest euthanasie gepleegd, namelijk in drie van de vier gevallen. Bij de Levenseindekliniek melden zich echter weinig mensen met kanker in een vergevorderd stadium. Daar komen juist mensen die niet direct in een levensbedreigende toestand zitten, maar wel in een situatie die volgens hen uitzichtloos en ondraaglijk is. ‘Dit is het gebied waar, blijkbaar, behandelend artsen met meer moeite gehoor geven aan de euthanasieaanvraag’, aldus de kliniek.

Dementie
Meer dan de helft van de aanvragen komt van mensen met lichamelijke aandoeningen. Bijna een derde heeft psychiatrische aandoeningen. 7 procent wil niet meer verder leven omdat ze dementie hebben, 10 procent zegt dat zijn of haar leven voltooid is.De hulpvragen komen uit heel Nederland. De meeste aanvragen komen van mensen boven de 61 jaar, namelijk 68 procent. 19 aanvragen kwamen van mensen onder de 30 jaar.

Bron: ANP/ANP-photo/Phil Nijhuis

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Voordat er daadwerkelijk word geholpen komt er zoveel bij kijken en terecht! Maar dan nog is er zo weinig tot geen openheid voor mensen met een psychische stoornis die al jarenlang de ene na de andere behandeling afwerken en er geen enkele zicht op herstel is, die hebben ook deze hulp soms hard nodig om waardig te mogen sterven! het gebeurt nog veel te veel dat mensen zelf het hef in handen MOETEN nemen en alleen sterven, zo erg dit! Ze lopen tegen dichte deuren aan of worden wel gehoord maar krijgen geen hulp en dan zien ze geen andere uitweg dan zichzelf van kant te maken. Dit zou niet mogen kunnen want er is al vaak een jarenlang verdriet van eenzaamheid en groot lijden. Dit komt meer in het nieuws maar dan nog zijn er nog maar zo weinig die gehoor en hulp krijgen, nederland moest zich diep schamen! De psychiatrie blijft in ontwikkeling maar al dat eeuwige ‘ge-behandel’ is makkelijk op te leggen en kost mega veel geld per dag en voor mensen die na jaren zo ziek zijn en dit niet meer willen ( en terrecht) mag je hun lijden niet zomaar verlengen omdat er misschien weer een nieuw therapietje of nieuwe behandelvorm is uitgevonden? Dan geeft dit duidelijk aan dat ze ‘maar wat doen en rommelen’ anders was de client allang beter geworden! Sterkte voor wie voor deze ‘keus’ staat, met vr gr Prins

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.