Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Homoseksualiteit op leeftijd: ‘Vroeger werd er alleen over gefluisterd’

‘Mijn man moest niets hebben van homo’s’, zegt een mevrouw die voor de gelegenheid een zalmroze blouse heeft aangetrokken. ‘Hij was heel knap en ook wel een beetje vrouwelijk. Daarom liepen er vaak mannen achter hem aan. Dat vond ‘ie vreselijk.’ De bewoners van verzorgingshuis D’oude Raai praten vandaag over homoseksualiteit.
Homoseksualiteit op leeftijd: ‘Vroeger werd er alleen over gefluisterd’

Het gesprek is een van de activiteiten tijdens de Grey Pride, om roze ouderen onder de aandacht te brengen. ‘Ik heb er geen moeite mee hoor’, vervolgt de mevrouw. ‘Mijn schoonzusje was lesbisch. Ze hield heel veel van haar vriendin. Maar ja, daar mocht je niet over praten hè.’ Ondertussen prikt ze haar vorkje in een mierzoet roze gebakje. Ze is diabeet, maar voor deze keer mag het wel, zegt ze lachend.

Huwelijk
Het gebak bij de koffie is ter gelegenheid van het tafelgesprek dat die ochtend in het verzorgingshuis van Cordaan wordt georganiseerd. Het onderwerp is ‘Het huwelijk van toen en nu’. De bewoners hebben het over hoe hun huwelijk eruit zag, maar ook wat zij vinden van het homohuwelijk. ‘Met deze activiteit willen we homoseksualiteit bespreekbaar maken’, legt initiatiefnemer Miguel Leon uit. In 2000 trouwde hij met zijn man. Zijn trouwfoto staat tussen die van de bewoners in een speciaal daarvoor ingerichte ‘roze hoek’. Samen met foto’s van andere homostellen.

Homovriendelijk
‘Het is belangrijk dat bewoners van een verzorgingshuis over homoseksualiteit kunnen praten’, vindt Leon. ‘Misschien hebben ze wel een zoon of dochter die homoseksueel is. Dan moet je toch gewoon kunnen zeggen dat je zoon met zijn nieuwe vriend op bezoek is gekomen?’ Maar het gaat niet alleen over de kinderen; er zijn natuurlijk ook homoseksuele ouderen. Zoals Rick Mus, die morgen 72 wordt en al druk is met de voorbereidingen. Hij woont sinds 2008 in het Amsterdamse verzorgingshuis. ‘Het eerste dat ik vroeg toen ik hier kwam wonen, was: “Hoe zit het hier met de homovriendelijkheid?” Toen stelden ze me voor aan Miguel. Nou, toen wist ik meteen dat het hier goed zat.’

Genegeerd
Mus heeft wel verhalen gehoord van homoseksuele ouderen die er niet voor uit durven te komen. Of die – als het eenmaal bekend is – worden genegeerd door andere bewoners. De dames die aan het tafelgesprek van die ochtend deelnemen, snappen daar niks van. ‘Homo’s zijn ook van vlees en bloed’, zegt een van hen. De anderen stemmen daar helemaal mee in. Vroeger was dat wel anders. Er waren wel vermoedens, er werd gefluisterd, maar er werd niet over gepraat. ‘Dan deden ze handjeklap, maar ik wist niet wat dat betekende’, vertelt een dame.

Koffieruimte
De bewoners die op de ‘roze activiteit’ afkomen vinden homo’s ‘helemaal prima’. Het probleem is echter dat juist de bewoners die moeite hebben met het onderwerp, vandaag niet in de koffieruimte komen. ‘Die blijven allemaal boven op hun kamer zitten’, wijst mevrouw Antheunissen. Zaak is dat de deelnemers die mensen proberen te bereiken. ‘Ik ga het gesprek wel aan, hoor’, zegt mevrouw Antheunissen. ‘Ik zeg gewoon dat homo’s zo worden geboren.’

Bingo
Miguel Leon drukt de ouderen op het hart dat het belangrijk is elkaar met respect te behandelen. ‘Het kan natuurlijk dat je vanuit je achtergrond of religie moeite hebt met homoseksualiteit. Dat is ook een mening, en die mogen mensen ook hebben. Respect is de hoofdzaak.’ De rest van de dag zal roze getint blijven: er is een roze bingo en een optreden met Nederlandstalige liedjes.

Meer informatie over de Grey Pride is hier te vinden

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Koos Groenewold

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.