Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Homo’s niet blij met ‘weigerminister’ Rouvoet

Het feit dat niet minister André Rouvoet, maar staatssecretaris Marja van Bijsterveldt het pakket homo-emancipatie heeft overgenomen van de afgetreden PvdA-minister Ronald Plasterk, leidde woensdag tot afkeurende reacties in de homogemeenschap. D66 wil dat Rouvoet in de Tweede Kamer uitlegt waarom hij de portefeuille niet heeft overgenomen.
Homo's niet blij met 'weigerminister' Rouvoet

‘Het lijkt erop dat Rouvoet geen zin heeft zich te branden aan dit gevoelige onderwerp’, zei voorzitter Frank van Dalen van organisatie ProGay. Als voorzitter van het COC was Van Dalen er medeverantwoordelijk voor dat homo-emancipatie als specifiek onderdeel van het kabinetsbeleid werd benoemd. ‘De ChristenUnie heeft zich toen ook aan de afspraken geconformeerd. Het is een zwaktebod dat de portefeuille nu van een minister naar een staatssecretaris gaat.’

Vingers branden
Ook hoofdredacteur Henk Krol van de GayKrant noemt de benoeming van Van Bijsterveldt ‘een teken aan de wand’. ‘Wij hebben van bronnen uit Den Haag vernomen dat Rouvoet zijn vingers niet aan dit pakket wil branden.’ Volgens Krol dreigt door dit soort besluiten het ‘geweldige werk van Plasterk op dit gebied’ ongedaan te worden gemaakt. ‘Na de weigerambtenaar en de weigerpastoor hebben we nu in Nederland ook een weigerminister.’

Slecht voorbeeld
Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch, die binnen de moslimgemeenschap een lans wil breken voor tolerantie tegenover homo’s, noemt het ‘ongelooflijk’ dat Rouvoet de portefeuille niet zelf heeft genomen. ‘Het is een slecht voorbeeld voor de Nederlandse jeugd die hij wél in zijn pakket heeft om weg te lopen van elementaire rechten voor alle mensen’, stelt Marcouch. ‘Het maakt niet uit of dat nou homo’s, joden of christenen zijn.’

Homovoorlichting
Het COC vindt het vooral belangrijk dat ook bij een volgende formatie een apart hoofdstuk in het kabinetsbeleid wordt gewijd aan homo-emancipatie. ‘Uit recent onderzoek is gebleken dat tweederde van alle Nederlandse homo’s te maken heeft met antihomogeweld.’ Verder dringt de organisatie erop aan dat de Tweede Kamer snel een besluit neemt over aangepaste wetgeving op het gebied van lesbisch ouderschap en verplichte homovoorlichting op scholen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine

Bron: ANP/Foto: Ed Oudenaarden/ANP

2 REACTIES

 1. Ik begrijp de commotie niet: Rouvoet is niet degene die is opgestapt, , hij heeft z’n verantwoordelijkheden genomen en een extra portefeuille aanvaard.
  Kopjes als ongelooflijk en vingers branden horen in mijn optiek ergens anders thuis:
  De weglopers in Den Haag die Nederland in deze misere gewoon laten vallen zijn degenen die zich moeten schamen!
  Dat Rouvoet een deel van het extra werk dat hij toebedeeld krijgt -en dat beter elders belegd lijkt te kunnen worden – wegzet daar waar het beter zit siert hem alleen maar.

 2. Lees alle reacties
 3. Mensen, dus ook ministers, zijn vaak zo gehersenspoeld door allerlei ingestampte ouderlijke boodschappen over van alles dus ook wat godsdiensten betreft dat het moeilijk is om dat om te buigen naar een andere meer realistische visie.
  Ik vraag me af hoeveel energie en tijd men blijft investeren in deze zaak. Zolang men het anders zijn niet kan accepteren blijft het een onderwerp dat steeds terug zal komen op de politieke agenda omdat homofilie en homoseksualiteit er altijd al was en altijd zal bestaan.Ik ga denk ik maar een homo partij oprichten voor homo’s, dan hoef je je belangen niet over te hevelen naar iemand die er niks in ziet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.