Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoenderloo Groep gaat bezuinigen

Jeugdzorginstelling De Hoederloo Groep moet als gevolg van de veranderingen in de financiering naar verwachting twee miljoen euro bezuinigen. Het schrappen van met name managementfuncties moet de tekorten grotendeels opvangen.
Hoenderloo Groep gaat bezuinigen

Om de dreigende tekorten op te vangen worden managementfuncties geschrapt, de inhuur van externen wordt stopgezet en tijdelijke contracten worden niet verlengd. Managers moeten opnieuw op hun functies solliciteren, waarvan er minder beschikbaar komen. Per 1 oktober krijgt de Hoenderloo Groep een eigen managementstructuur, waaronder een managementinformatiesysteem. Volgens koepelorganisatie Pluryn is snelle sturing op kosten hierdoor beter mogelijk. Pluryn verwacht dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, boventallige werknemers kunnen waarschijnlijk binnen Pluryn een andere functie krijgen. Naast bezuinigingen op het personeel, wil de organisatie het ziekteverzuim fors terugdringen en andere uitgaven flink omlaag brengen. Ook gaat Pluryn op zoek naar meer inkomsten. Zo wil de organisatie bijdragen van het ministerie veiligstellen en zoeken naar subsidies en andere financieringsbronnen. 

Stevig probleem
Het tekort is deels ontstaan bij de afdeling Jeugdzorg van de organisatie, waar De Sprint (voorheen Glen Mills School) moest worden gesloten op basis van een sociaal plan zonder gedwongen ontslagen. In het meest negatieve scenario bedraagt het verlies eind dit jaar twee miljoen euro. Indien subsidieaanvragen alsnog worden gehonoreerd, is het verlies kleiner. Bij het Hoenderloo College, de onderwijstak van de groep, is sprake van een mogelijk verlies van twee miljoen euro. Ook daar wordt gesneden in het aantal personeelsleden. Volgens Rob de Jong, voorzitter van de raad van bestuur van Pluryn, heeft de situatie geen directe financiële gevolgen voor de koepel. ‘We gaan uit van het principe dat iedere locatie zijn eigen broek moet ophouden. Dat geldt ook voor De Hoenderloo Groep. Hoewel het een stevig probleem is, gaan we ervan uit dat we het kunnen oplossen. Over een jaar zullen we het te boven zijn.’ Per 1 oktober neemt De Jong, als bestuursvoorzitter, binnen de nieuwe organisatie rechtstreeks de aansturing van De Hoenderloo Groep op zich.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Skipr / Foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.