Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe kun je cliënten zo goed mogelijk begeleiden?

Wie moe, geprikkeld en gejaagd bij cliënten aankomt, krijgt eerder te maken met passief, afwerend en negatief gedrag. In veel gevallen krijg je terug wat je uitstraalt. Hoe kun je positief in het leven staan en je cliënten zo goed mogelijk begeleiden? AS (vakblad voor de activiteitensector) geeft tips.
Hoe kun je cliënten zo goed mogelijk begeleiden?
Foto: ANP Photo

Zorg eerst goed voor jezelf

Wie goed voor een ander wil zorgen, zal eerst goed voor zichzelf moeten zorgen. Kun je privé genoeg ontspannen? Bewaak je agenda, nachtrust en andere behoeften.

Geef jezelf de kans om te verbeteren

Accepteer jezelf, je bent niet perfect en mag fouten maken. Denk goed na over wat je doet en hoe je dit de volgende keer anders of beter zou kunnen doen. Sta jezelf niet toe om in negativiteit te belanden, zelfs als iets moeilijk is. Is er geen oplossing? Richt je dan op mogelijkheden die er wel zijn om de situatie draaglijker te maken.

Niet alles kan tegelijk

Je kunt niet alles doen, kijk wat echt nodig en helpend is. Hoe meer er moet, des te minder er kan. Help jezelf en je collega’s om te schiften in randwerk en administratie en om meer rust te creëren. Voorkom dat je de hele dag door vooral bezig bent met hulpvragen en storend gedrag, geef ook aandacht aan gewenst gedrag.

Blijf positief denken

Wanneer de werkdruk toeneemt, komen er vaak allerlei doemgedachten op. Niet alleen de situatie kan voor stres zorgen, de stress kan ook tussen de oren zitten. Sta je er alleen voor, omdat je collega’s ziek zijn? Probeer niet boos te worden, bedenk rustig hoe je het vandaag aan gaat pakken en hoe je de rust kunt bewaren en overbrengen op je cliënten. Zorg is gebaat bij een positieve mindset!

Probeer niet te veroordelen

Stel je nieuwsgierig op en probeer niet te snel conclusies te trekken of iemand te veroordelen. Is een cliënt dwangmatig of probeert hij zijn spanning onder controle te houden? Is de achterdocht van een cliënt persoonlijk of een gevolg van dementie? Cliënten vertonen niet altijd expres negatief gedag. Bedenk waar het gedrag uit voortkomt en probeer de cliënt te helpen met een alternatief om met zijn of haar negatieve gedrag of spanning om te gaan.

Complimenteer er op los

Wat kun je waarderen in iemand en waarvoor kun je een compliment geven? Dit geldt niet alleen voor je cliënten, maar ook voor je collega’s. Wanneer je positief bent ten opzichte van anderen zul je zien dat je veel positieve reacties terugkrijgt.

Lees meer in het artikel van Ronald Geelen in maandblad Activiteitensector oktober 2012.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.