Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hét onderwerp dat alle coalities omarmen?

Ik kan het natuurlijk niet helemaal verzekeren, maar aan de hand van het debat Civil Society en Vrijwilligerswerk van 6 september, maak ik me weinig zorgen over de verkiezingsuitslag en de erna te vormen coalitie.
Hét onderwerp dat alle coalities omarmen?

Niet wat betreft het vrijwilligerswerk, tenminste. Nagenoeg alle partijen – VVD, CDA, PvdA, SP, GroenLinks, D66 en PvdD – gaven tijdens het debat aan het logisch te vinden dat alle departementen in hun beleidsontwikkeling rekening houden met het vrijwilligerswerk. Er was ook ruime erkenning dat er in de verkiezingsprogramma’s te weinig aandacht voor was. Dan komt het wel goed. Toch?

Misschien. Veel diepgang was er volgens Marius Ernsting (voorzitter Vereniging NOV) tijdens het debat niet te vinden en de focus lag maar al te vaak op zorg. De wil om aan de slag te gaan met het veld hebben de politici echter wel, zo benadrukte Marijke Vos (voorzitter MOgroep). Vereniging NOV zal er alles aan doen om de lange lijst aan kansen voor het vrijwilligerswerk en de Nederlandse maatschappij met hen te bespreken. Het maakt niet uit welke coalitie er komt.

We denken dan aan de verhouding tussen professionals en vrijwilligers, toenemende druk en verschuivende grenzen, De verrijkende combinatie van vrijwilligerswerk naast een betaalde baan. Waarom dan niet de aanmoediging voor iedereen die in een uitkering terecht komt om vrijwilligerswerk te gaan doen? Dat verruimt je blik, levert nieuwe competenties op en geeft meer perspectief op de arbeidsmarkt. Maar altijd alleen op basis van vrijwilligheid.

We ijveren ook voor ruimere fiscale voordelen en een nieuwe, brede Geefwet. Aan het terugdringen van hinderlijke wet- en regelgeving, die er nog plenty is. Het lijkt ons ook niet meer dan logisch dat er bij nieuwe wetgeving, op welk terrein dan ook, rekening gehouden wordt met de effecten voor actieve burgers, vrijwilligers en hun organisaties.

Vereniging NOV en haar achterban staan klaar om met alle departementen en relevante kamercommissies om de tafel te gaan zitten en het beste te regelen. De wil is er aan beide zijden.

Bekijk hier een filmpje van het debat over civil society en vrijwilligerswerk >>

1 REACTIE

  1. Goed om nogmaals aan te geven dat vrijwilligerswerk bij alle politieke partijen een verbindende schakel is.
    Er liggen zoveel kansen en mogelijkheden om vrijwillige inzet te excelleren in Nederland.
    Als samenwerkingspartner en voorzitter namens beroepsvereniging Agora heb je mijn stem.
    Conny van de Scheur

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.