Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Het mag allemaal best wat menselijker in de zorg’

Saskia Buma was KLM-stewardess en deed helemaal niets in de zorg, totdat bleek dat haar beide zoons autistisch zijn. Ze verdiepte zich in de stoornis en begon advies te geven aan andere ouders. Inmiddels is ze vestigingsmanager van het Raeger Autismecentrum in Amsterdam.
‘Het mag allemaal best wat menselijker in de zorg’

Haar jongste zoon was drie jaar oud toen ze voor de eerste keer oogcontact met hem had. ‘Dat was een heel emotioneel moment’ vertelt Saskia Buma. ‘We rolden over elkaar op een trampoline in de tuin. De prikkel van mama, die een beetje zwaar is en op hem lag, deed hem goed. Voor de eerste keer in zijn leven keek hij me aan en begon tegen me te lachen. Ik dacht: zo simpel is het dus!’

Buma’s jongste zoon (nu tien jaar oud), is evenals haar oudste zoon (vijftien jaar) autistisch. Veel van deze kinderen leven in hun eigen wereldje, het is moeilijk om contact met ze te krijgen. Dat het Buma op de trampoline in de tuin wel lukte, wijt ze aan de diepe druk die ze haar zoon op dat moment met haar eigen lichaam gaf. ‘Veel kinderen met autisme zitten niet goed in hun lichaam. Dan is het moeilijk om contact te maken. Mijn kind blijkt, net als veel andere kinderen met autisme, behoefte te hebben aan diepe druk. Op dat moment gaf ik hem een goede prikkel. Nog steeds vindt hij het fijn om bijvoorbeeld onder veel kussens te liggen.’

Gevangenis

Het gesprek met Buma vindt plaats in het Raeger Autismecentrum in Amsterdam. Buma hielp met de oprichting en is er vestigingsmanager. Op de achtergrond is het gejoel van kinderen te horen, af en toe vliegt er eentje de spreekkamer binnen. In het centrum wordt begeleiding geboden aan kinderen met autisme van 3 tot en met 12 jaar. Het zijn allemaal kinderen die op een gewone school en ook op het Speciaal Onderwijs niet te handhaven zijn. Vaak kunnen ze nergens naar toe en komen ze thuis te zitten. Buma weet er alles van, met haar beide zoons ging ze dezelfde weg.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 4, april 2012.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. http://www.hallo040.nl/kennis/jong-en-innovatief-op-strijp-s-squease-ltd/
    Jong en innovatief op Strijp-S: Squease Ltd
    Katrien Ploegmakers studeerde Industrial Design aan de TU Eindhoven. Voor haar masters ging ze naar Londen om daar Innovation Design Engineering aan de Royal College of Art te studeren. Op basis van haar afstudeerproject, een opblaasbaar drukvest voor autistische mensen, is het bedrijf Squease Ltd opgericht dat zetelt in Londen en op Strijp-S……Klik de link aan voor de gehele tekst.
    De productie is opgestart en het drukvest is verkrijgbaar!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.