Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Dorp gaat op in gewone woonwijk

Het Dorp, de bijzondere woonvoorziening voor gehandicapten in Arnhem, gaat volledig op de schop. Het Dorp wordt een 'bijzondere, gewone wijk', waar bewoners met en zonder beperking door elkaar wonen. Wie hulp nodig heeft, kan een beroep doen op een 'wijkknooppunt', dat 24 uur per dag is bezet. De nieuwbouw start in 2013.
Het Dorp gaat op in gewone woonwijk

Dat bleek dinsdag uit het masterplan Het Nieuwe Dorp en de gebiedsvisie 3Noord, die B en W van Arnhem samen met zorggroep Siza, revalidatiecentrum Groot Klimmendaal en besturen van verschillende bijzondere scholen in de wijk hebben ontwikkeld. NOC*NSF wil in de nieuwe wijk gehandicapte topsporters gaan huisvesten die op Papendal trainen.

Televisieactie
Het Dorp opende in 1963 de deuren na de legendarische televisieactie onder leiding van Mies Bouwman. De woonvoorziening is ondanks diverse renovaties verouderd, evenals de opzet van het geheel. Beheerder Siza gaat oude gebouwen slopen en op die grond 240 woningen voor gehandicapten bouwen en 130 eengezinswoningen in huur- en koopsector. Twee scholen voor voortgezet onderwijs aan leerlingen met verstandelijke of meervoudige handicaps dan wel langdurige ziekte krijgen eveneens nieuwbouw, terwijl het revalidatiecentrum gedeeltelijk wordt vernieuwd. ROC Rijn IJssel wil in het gebied de opleidingen voor sociale- en gezondheidszorg vestigen, aldus de gemeente.

Besluit
Ook de omgeving van de zorgvoorzieningen krijgt een opknapbeurt, kondigde verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink aan. Er komen nieuwe plantsoenen, wandel- en fietspaden en het bos wordt opgeruimd. ,,De nieuwe wijk past helemaal in Arnhem als stad van zorg en welzijn voor mensen met en zonder handicap”, aldus Elfrink. De raad neemt naar verwachting volgende maand een besluit over 3Noord.

Bron: ANP/foto: project3noord

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.