Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helpdesk AVG in Zorg en Welzijn van start

Op 25 mei gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG in. Dat heeft voor de omgang met privacy van cliënten én personeel in organisaties in het sociaal domein belangrijke gevolgen. Een helpdesk voor vragen en informatie over de AVG is van start gegaan.
foto iStock

‘Werk je in de zorg of het sociaal domein? Dan kun je bij de AVG-Helpdesk terecht met al je vragen over privacy in het algemeen en de AVG in het bijzonder.’ Dat staat te lezen op de website www.avghelpdeskzorg.nl Deze website helpt hulpverleners en organisaties in het sociaal domein met de invoering en toepassing van de AVG. Voor zorgaanbieders die de AVG in de organisatie moeten implementeren is er een aparte telefonische hulplijn.

Autoriteit Persoonsgegevens

De helpdesk is opgezet door verschillende koepelorganisaties in de zorg en het sociaal domein in samenwerking met het ministerie van VWS. De informatie op de website wordt afgestemd met de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP houdt toezicht op de naleving van de wettelijke regels voor bescherming van persoonsgegevens, waar de AVG deel van uitmaakt.


Spreker Jolanda van Boven masterclass juridische vraagstukkenJuriste Jolanda van Boven heeft één belangrijke boodschap aan professionals: Informatie delen over je cliënt kan zeker, als dat echt nodig is. Bijvoorbeeld als het delen van informatie noodzakelijk is om de persoonlijke levenssfeer te beschermen. ‘Geen enkele professional in het sociale domein kan nu nog zeggen dat hij of zij de informatie over zijn cliënt niet mag delen.’ Lees meer>>


Privacywetgeving

Op 25 mei gaat de AVG in. Vanaf dat moment geldt in de hele EU dezelfde privacywetgeving. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Organisaties waarvoor de AVG van toepassing is, hebben dan meer verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens. De AVG legt meer nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van de organisatie om aan te tonen dat ze zich aan de wet houdt.

Toolkit AVG

Brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland heeft een werkboek ontwikkeld en een bijbehorende toolkit. Hiermee kunnen leden van de brancheorganisatie direct aan de slag met de AVG. Voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de implementatie van de AVG is een speciaal telefoonnummer beschikbaar: (030) 274 9111.

Lees meer over de invoering van de AVG op de website van Sociaal Werk Nederland>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.