Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft van ouders vindt grenzen stellen lastig

Pubers hoeven niet bang te zijn dat hun ouders hen straffen als ze zich niet aan afspraken houden. De meeste ouders geven de voorkeur aan een goed gesprek, van slechts 14 procent mogen vervelende pubers een tijdje niet internetten of moeten ze binnen blijven. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin dinsdag naar buiten heeft gebracht.
Helft van ouders vindt grenzen stellen lastig

Een op de vijf ouders heeft het lastig met de opvoeding, een derde ervaart het juist als gemakkelijk. Wel vindt ruim de helft het vaak lastig om grenzen te stellen en deze dan ook te handhaven. Dan gaat het vooral om zaken waar sommige ouders wat minder in thuis zijn als gaming en internet, maar ook om zaken als huiswerk maken en opruimen van de kamer.

Seks en drugs
Met onderwerpen als seks, drugs. alcohol en roken hebben ouders minder moeite. Ze weten er zelf genoeg van om aan te kunnen geven wat wel mag en wat niet. Ook vinden ze het belangrijk om op deze terreinen grenzen te stellen omdat de gezondheid van hun kind in het geding kan zijn.

Favoriet

Ouders horen graag van anderen hoe ze met hun pubers omgaan. Het is een van de favoriete gespreksonderwerpen met ouders die ook puberende kinderen hebben. Meer dan 80 procent van de ouders praat wel eens over de opvoeding met familie of vrienden. Ruim een op de vijf zou daarover meer contact willen met de school van hun kinderen.

De onderzoekers ondervroegen ongeveer duizend ouders van pubers over het stellen van grenzen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.