Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hardere aanpak huwelijksdwang

Huwelijksdwang wordt harder aangepakt. Nu is de verjaringstermijn zes jaar vanaf het moment dat het misdrijf is gepleegd, maar straks geldt die tot zes jaar nadat het slachtoffer achttien is geworden.
Hardere aanpak huwelijksdwang

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, op voorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie). ‘Er is meer tijd om als volwassene na te denken over het gedwongen huwelijk en zich bewust te worden van de mogelijkheid van aangifte. Vaak beseffen kinderen pas op latere leeftijd de volle omvang van wat hen is aangedaan.’ Voor zedenmisdrijven en besnijdenis van meisjes geldt al dat de verjaringstermijn ingaat vanaf achttien jaar.

Polygamie
Iedereen met een vaste woon- en verblijfplaats in Nederland kan straks vervolgd worden als hij zich in het buitenland schuldig maakt aan huwelijksdwang of polygamie. Hiervoor wordt de extraterritoriale rechtsmacht uitgebreid. Nu zijn de mogelijkheden voor vervolging van deze daders beperkt.

Maximumstraf
De maximumgevangenisstraf voor huwelijksdwang gaat omhoog van negen maanden naar twee jaar en de rechter kan straks voorlopige hechtenis opleggen om bijvoorbeeld escalatie te voorkomen of de veiligheid van het slachtoffer te garanderen. Het Openbaar Ministerie krijgt daarnaast extra opsporingsbevoegdheden, zoals het opvragen van telefoon- en internetgegevens.

Schattingen
In een factsheet over de partnerkeuze van Turken en Marokkanen wordt geschat dat 70 procent van de Turkse en 60 procent van de Marokkaanse jongeren een huwelijk aangaan met een partner uit het land van herkomst. Een deel van die huwelijken zal min of meer gedwongen zijn, is de inschatting.

Uit ander onderzoek onder Marokkaanse, Turkse en Hindoestaanse Nederlanders komt naar voren dat jongeren soms grote druk ervaren om te trouwen met een specifieke kandidaat van de ouders en dat zij uit loyaliteit aan hun ouders geen nee durven zeggen.

Link: MOVISIE, Dossier Huwelijksdwang en Factsheet huwelijksdwang, Zorg + Welzijn, Huwelijksdwang harder bestraft

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Regering.nl/Movisie

1 REACTIE

  1. Goed dat die regeling er komt maar in gesprekken , die ik gevoerd heb hoor ik als voorlichter huiselijk geweld ook over de gevolgen, die veel langer lopen en wel tot psychische beschadegingVerder geleid hebben. Verder hoe te controleren bij dubbele paspoorten met andere gegevens? Al met al nog een hele stap te gaan om dit sluitend te krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.